Foto: F64
Vidzemes apgabaltiesa trešdien apelācijas instancē izskatījusi krimināllietu, kurā par nelikumīgu īpašo recepšu izrakstīšanu apsūdzēts Valmieras un Rancēnu pagasta ārsts Juris Jakovins, un lēmusi atstāt negrozītu pirmās instances tiesas attaisnojošo spriedumu, portāls "Delfi" uzzināja no Jakovina aizstāvjiem.

Jakovins apsūdzēts par īpašo recepšu izrakstīšanu narkotisku un psihotropu vielu saņemšanai bez medicīniskas nepieciešamības un mantkārīgā nolūkā. Jau ziņots, ka policija izmeklēšanu sāka 2010. gada oktobrī, bet apsūdzība Jakovinam celta 2011. gada 13. decembrī.

Valmieras rajona tiesa 2015. gada 18. jūnijā viņu atzina par nevainīgu un attaisnoja. Savukārt apelācijas instances tiesa trešdien lēma attaisnojošo spriedumu atstāt negrozītu.

Jakovins vēl 2013. gadā saņēmis apbalvojumu "Gada labākais ārsts". Tāpat Valmierā un tās apkaimē praktizējošais ģimenes ārsts ir pilsētas domnieks. 2011. gadā saistībā ar sākto izmeklēšanu policija uz neilgu laiku aizliedza Jakovinam praktizēt.

Jakovina aizstāvji tiesā ir zvērināti advokāti Ilze Vilka un Aldis Alliks. Viņi, sīkāk nekomentējot, atzina, ka, neskatoties uz attaisnojošo tiesas spriedumu, tiks gatavota sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā saistībā ar nopietniem prokuratūras pieļautiem kriminālprocesuāliem pārkāpumiem. Pēc advokātu teiktā, ar šiem pārkāpumiem esot būtiski aizskartas Jakovina cilvēktiesības.

2011. gadā laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka ģimenes ārsts pārkāpis ļoti bīstamās narkotiskās vielas morfīna iegādāšanās, glabāšanas un uzskaites noteikumus. Tas tika konstatēts kratīšanas laikā ārsta darba vietā 2010. gada 1. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!