Valsts ieņēmumu dienesta (VID) finanšu policija pagājušajā nedēļā kopīgā reidā ar ekonomikas policijas darbiniekiem, pārbaudot automašīnu "Suzuki" un "Citroen" oficiālā dīlera Latvijā firmas "Auto statuss" autosalonu "Citroen", atklāja tajā algu izmaksāšanu "aploksnēs", pavēstīja VID komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Kļaviņa-Lauberte.
Finanšu policijas darbinieki atklāja, ka uzņēmumā notiek skaidras naudas izmaksa uzņēmuma darbiniekiem - skaidrā nauda, kas nebija atspoguļota uzņēmuma kases uzskaitē, bijusi sadalīta papīra aploksnēs ar darbinieku uzvārdiem. Kļaviņa-Lauberte norādīja, ka pārbaudes laikā vēl neizmaksātais skaidrās naudas atlikums bija 4662,81 lats.

Pēc viņas klāstītā, pašlaik finanšu policijas rīcībā esošie materiāli liecina, ka uzņēmumā "Auto statuss" kopējā aplokšņu algās izmaksātā summa ir 77,1 tūkstotis latu, no kuriem nodokļos būtu bijis jāsamaksā 43,1 tūkstotis latu, tajā skaitā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 17,5 tūkstošu latu apjomā un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 25,5 tūkstošu latu apjomā.

Tāpat uzņēmumā konstatēts, ka tiek nodarbinātas personas, ar kurām nav noslēgti darba līgumi un netiek aprēķināti nodokļi. Kļaviņa-Lauberte pastāstīja, ka par to liecinot izmaksu saraksti, jo pārbaudes laikā grāmatvedībā atradās dubulto algu aprēķinu sarakstu izdrukas un melnraksti.

Autosalonā "Citroen" vēl konstatēti vairāki grāmatvedības kārtošanas un skaidrās naudas uzskaites normatīvu pārkāpumi, kas rada iespēju brīvi rīkoties ar neuzskaitītu uzņēmuma skaidro naudu, kārtot dubulto grāmatvedības uzskaiti, veicot dubultu algu aprēķinu un izmaksas, slēpjot ar nodokli apliekamo objektu un izvairoties no nodokļu nomaksas.

Kļaviņa-Lauberte pauda, ka apstākļu noskaidrošana turpinās un par konstatētajiem pārkāpumiem tiks lemts par krimināllietas ierosināšanu.

Savukārt ekonomikas policija kopīgi ar datorprogrammu ražotāju apvienības "Business Software Alliance" Latvijas komitejas pārstāvi pārbaudīja, vai autosalona datoros netiek lietotas nelegālas datorprogrammas, bet šādus pārkāpumus neatklāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!