Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atstājis spēkā spriedumu krimināllietā, kurā par Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas biroja priekšnieka bijušā vietnieka Vsevoloda Levina dēla Vladislava un Rīgas Veterinārās pārvaldes priekšnieka Artura Fokina slepkavību un citiem noziegumiem apsūdzēti vairāki cilvēki.
AT preses sekretāra pienākumu izpildītāja Ilze Eida informēja, ka Senāts noraidījis Viktorijas Maliginas un citu tiesājamo kasācijas sūdzības. Lietā apsūdzētais Sergejs Kivliņš, kuram iepriekšējās instances tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu, kasācijas sūdzību nebija iesniedzis.

AT, izskatot lietu apelācijas kārtībā, Maliginai piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem un sešiem mēnešiem. AT krietni palielināja pirmās instances noteikto sodu - brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem.

Vladimiram Kostinam AT iepriekš nedaudz samazināja piespriesto sodu, nosakot brīvības atņemšanu uz deviņiem gadiem un sešiem mēnešiem. Rīgas apgabaltiesa viņam piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Pārējiem tiesājamiem AT atstāja spēkā iepriekš piespriestos sodus, tas ir - Sergejam Kivliņam - mūža ieslodzījumu, Vilnim Sprudzānam - 20 gadus brīvības atņemšanas, Vasilijam Burlakovam - 17 gadu cietumsodu, Ruslanam Maļcevam - 16 gadu cietumsodu.

AT atzina, ka tiesājamo vaina pierādīta viņiem inkriminētajās laupīšanas un bandītisma epizodēs, slepkavības mēģinājumā un divās slepkavībās.

Izvērtējot cietušā apelācijas sūdzības un pierādījumus lietā, tiesa atzina Viktorijas Maliginas vainu viņas paziņas - Vladislava Levina aplaupīšanas iniciēšanā, kā rezultātā tika izdarīta slepkavība.

Pērn martā pirmās instances tiesa atzina, ka tiesājamo vaina pierādīta gandrīz visos viņiem inkriminētajos noziegumos. Tiesa attaisnoja Sprudzānu, Burlakovu un Kivliņu epizodē par Ivo Broka nogalināšanu Rīgā, Murjāņu ielā. Tiesa uzskatīja, ka šī apsūdzības epizode nav pierādīta. Broka slepkavības epizode tika izdalīta no kopējās krimināllietas un nosūtīta papildizmeklēšanai.

Burlakovs tika attaisnots arī apsūdzībā par nepilngadīgās Maliginas iesaistīšanu nozieguma izdarīšanā. Tiesa uzskata, ka ideja par Levinu ģimenes dzīvokļa apzagšanu radās tieši Maliginai, un tiesas sēdes laikā nav gūti pierādījumi, ka Burlakovs būtu Maliginu piespiedis iesaistīties šajā noziegumā.

Levins ar diviem šāvieniem tika nogalināts 2001.gada 26.februārī pie sava dzīvokļa Dzirciema ielā 93. Savukārt Fokins tika atrasts nogalināts 2000.gadā naktī uz 17.februāri blakus savai mājai Rīgā, Baltajā ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!