Rīgas apgabaltiesa piektdien bijušajam Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) Ceļu policijas nodaļas priekšniekam Guntaram Levickim, kas apsūdzēts par kukuļņemšanu, piesprieda četru gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, bet pārējiem deviņiem lietā apsūdzētajiem piespriesti sodi no naudas soda līdz vienam gadam cietumā.

Kukuļdošanā apsūdzēto Ēriku Kļaviņu tiesa sodīja ar septiņu mēnešu cietumsodu. Septiņu mēnešu cietumsods piemērots arī kukuļdošanā apsūdzētajiem Andrim Treijam.

Kukuļdošanas organizēšanā apsūdzētajiem Gintam Paukšēnam un Aivaram Slogam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz gadu.

Jāni Kozlovski tiesa sodīja ar cietumsodu uz vienu gadu. Gads cietumā būs jāpavada arī kukuļdošanā apsūdzētajam Aleksejam Bondarčukam. Viņam prokurors iepriekš bija lūdzis piemērot piecu gadu cietumsodu.

Arni Gavariņu un Gati Ulmani tiesa sodīja ar naudas sodiem. Gavariņam tiesa piemēroja naudassodu 20 minimālo mēnešalgu jeb 3200 latu apmērā, bet Ulmanim - naudassodu 15 minimālo mēnešalgu jeb 2400 latu apmērā. Arī prokurors iepriekš tiesu debatēs bija lūdzis abiem apsūdzētajiem piemērot šādus soda mērus.

Kukuļdošanā apsūdzēto Ediju Žegodu tiesa sodīja ar nosacītu brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz pusgadu.

Nevienu no apsūdzētajiem tiesas zālē neapcietināja.

Prokurors Mairis Mackēvičs pēc tiesas sprieduma žurnālistiem nevēlējās komentēt tiesas piespriesto, norādot, ka sākumā vēlas iepazīties ar pilnu sprieduma tekstu.

Savukārt Levicka advokāts Juris Grīnvalds žurnālistiem norādīja, ka kopumā ar tiesas nolemto ir apmierināts, jo prokurora prasītie sodi bija krietni bargāki. Taču par to vai spriedumu pārsūdzēt, advokāts lems pēc pilna sprieduma teksta iepazīšanas.

Pilnais spriedums šinī lietā būs pieejams 6.maijā, kad to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt.

19.februārī apgabaltiesa trijos atsevišķos procesos sadalīja kriminālprocesu, kurā Levickis un 13 citas personas apsūdzētas par kukuļa ņemšanu, došanu un organizēšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz divu apsūdzēto neprognozējamo slimošanas ilgumu.

Vienā no izdalītajiem kriminālprocesiem apsūdzētie ir Levickis un Raivis Celmiņš, otrā - Levickis, Aivars Egle, Aleksandrs Volkovs un Vitālijs Jaņutins.

Galvenajā kriminālprocesā, no kura tika izdalīti abi pārējie un kuru apgabaltiesa patlaban izskata, bez Levicka apsūdzētas arī deviņas citas personas - Andris Treijs, Aivars Slogs, Gatis Ulmanis, Gints Paukšēns, Ēriks Kļaviņš, Arnis Gavariņš, Aleksejs Bondarčuks, Edijs Žegods un Jānis Kozlovskis.

Tāpat kā Treijs, Slogs, Paukšēns, Bondarčuks, Žegods un Kozlovskis, Levickis savu vainu viņam uzrādītajā apsūdzībā neatzīst. Pārējie trīs tiesājamie - Ulmanis, Kļaviņš un Gavariņš - savu vainu atzīst pilnībā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurors Mairis Mackēvičs pēc vienas no tiesas sēdēm, kad kriminālprocess vēl nebija sadalīts, norādīja, ka kopā tajā ir astoņas epizodes un, neskaitot Levicki, apsūdzēto vidū ir vēl četras valsts amatpersonas.

Pēc prokurora teiktā, Levickis ir vienīgais, kurš apsūdzēts par kukuļņemšanu, bet pārējām 13 personām uzrādītas apsūdzības par kukuļdošanu vai tās organizēšanu.

Kā pastāstīja Mackēvičs, kukuļu summas svārstījušās no dažiem desmitiem līdz vairākiem simtiem latu. Lielākais lietas materiālos figurējošais kukulis ir 500 lati. Kukuļi laika posmā no 2006.gada vidus līdz 2007.gada 18.janvārim doti par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu administratīvo pārkāpumu lietās, norādīja prokurors.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki 2007.gada 18.janvārī aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja divas RGPP amatpersonas - Ceļu policijas nodaļas priekšnieku un viņa vietnieku Guntaru Veisu. KNAB izmeklētāji uzsāka divus atsevišķus kriminālprocesus par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu.

Kā iepriekš informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā iegūtie pierādījumi dod pamatu uzskatīt, ka RGPP Ceļu policijas nodaļas priekšnieks, izmantojot savu dienesta stāvokli, veica iepriekš pārdomātas un saskaņotas pretlikumīgas darbības, kas saistītas ar vairākkārtēju kukuļu pieņemšanu.

Tāpat konstatēts, ka četri policijas darbinieki deva kukuļus un organizēja kukuļu nodošanu, kā arī atsevišķos gadījumos piesavinājās kukuļus, lai tiktu pieņemti labvēlīgi lēmumi ceļu satiksmes noteikumu pārkāpēju interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!