Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajās brīvdienās Rīgā un citviet valstī atkal vairāki vecāka gadagājuma cilvēki kļuvuši par krāpnieku upuriem, kuri ar viltu izkrāpuši sirmgalvju ietaupījumus, portālu ”Delfi” informēja policijā.

Policija reģistrējusi vairākus gadījumus, kad krāpnieki ar viltu izmanto pensionāru uzticību un izkrāpj no viņiem naudu. Nereti sirmgalvis naudu krājis vairākus gadus, tāpēc policisti aicina iedzīvotājus pastāstīt par krāpniekiem sev pazīstamiem vecāka gadagājuma cilvēkiem – radiniekiem, vecmāmiņām, vectētiņiem, kaimiņiem, vientuļiem, veciem cilvēkiem.

Viens no šādiem gadījumiem notika sestdien Rīgā, Pļavnieku ielā, kur divas līdz šim nenoskaidrotas sievietes, uzdodoties par sociālajām darbiniecēm, izkrāpa vairāk nekā 600 latus kādam sirmgalvim. Viltīgās sievietes piedāvāja izmaksāt it kā pensionāram pienākošos pabalstu. Krāpnieces piedāvāja 1920.gadā dzimušajam vīrietim citas valsts banknotes un pieprasīja atdot it kā pārmaksāto atlikumu. Cietušais vēlāk saprata, ka ir apmānīts un ziņoja policijai, tomēr īpašas sieviešu pazīmes norādīt nevarēja.

Līdzīgs gadījums pagājušajās brīvdienās noticis Kurzemē, Liepājā – tur no kādas sirmgalves ”viltus” sociālās darbinieces izkrāpušas sievietes ietaupījumus. Arī Kurzemes pusē šis nav vienīgais gadījums.

Savukārt, 29.septembrī Rīgā kāda Gobas ielas iedzīvotāja saņēma zvanu no svešinieka, kurš paziņoja, ka mazdēls ir izraisījis ceļu satiksmes negadījumu un steidzīgi nepieciešama nauda. Vēlāk pie 1936.gadā dzimušās iedzīvotājas ieradās kāda sieviete un paņēma 180 latus it kā par atlīdzību negadījumā.

Likumsargi norāda, ka krāpnieki darbojas ļoti viltīgi un zvana uz ļoti daudziem tālruņu numuriem, jautā par to vai cilvēkam ir brālis, māsa vai mazbērni un saņemot apstiprinošu atbildi norāda, ka radinieks nokļuvis nelaimē. Šādus zvanus krāpnieki bieži vien izdara naktī, lai būtu lielāka iespēja apmānīt cilvēkus. Tāpēc policija aicina iedzīvotājus pārliecināties par to, vai radinieks tiešām nokļuvis nelaimē.

Tāpat policija norāda, ka sociālie darbinieki neierodas pie iedzīvotājiem bez iepriekšējas pieteikšanās, viņi var pierādīt savu identitāti un nekādā gadījumā nepieprasa naudu.

Vecāka gadagājuma cilvēki bieži vien naudu glabā un krāj mājās un neuzticas bankai, nereti to izmanto krāpnieki, iegūstot pensionāru uzticību. Policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un informēt vecākus cilvēkus par riskiem, uzglabājot lielas naudas summas mājās un pastāstīt par krāpniekiem. Tāpat, ja rodas aizdomas par krāpnieciskām darbībām vienmēr ziņot policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!