Foto: DELFI
Aizvadītā gada nogalē ir uzsākts kriminālprocess, reaģējot uz joprojām no iedzīvotājiem pienākošām sūdzībām par nobloķētiem datoriem un it kā Valsts policijas vārdā izteiktām prasībām samaksāt sodu, lai atjaunotu datora darbību, portālu "Delfi" informēja policijā.

Noskaidrots, ka datorvīrusam ir vismaz trīs paveidi, kas atkarībā no lietotāja IP adreses teritoriālās piederības uzrāda šīs valsts tiesībsargājošās iestādes logo, maldinot par kāda pārkāpuma konstatāciju un nepieciešamību samaksāt sodu datora atbloķēšanai. Viens no šāda datorvīrusa paveidiem paredzēts 33 valstīm, tostarp arī Latvijai.

Kriminālprocess uzsākts 21.decembrī pēc Krimināllikuma panta "Par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm".

Aizvadītā gadā vairākos Valsts policijas reģionu pārvalžu iecirkņos ir vērsušies iedzīvotāji ar informāciju, ka, apmeklējot dažādas mājas lapas internetā, uz datora ekrāna parādījies ,,logs" ar Valsts policijas emblēmu un brīdinājuma tekstu, ka dators ir bloķēts un 48 stundu laikā ir jāsamaksā naudas sods.

Policija atgādina - ja saņemat šādu informāciju savā datorā, nekādā gadījumā nemaksājiet, jo Valsts policija šādā veidā neuzliek un nepiedzen sodus. Ieteicams sazināties ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju, zvanot pa tālruni 67085858.

Ja tomēr esat samaksājis, sazinieties ar "PaySafe" (palīdzības dienesta tālrunis Latvijā 80004278 darba dienās 12:00-20:00) pēc iespējas ātrāk un lūdziet apturēt maksājumu, jo maksājums no Jums pieprasīts nepamatoti, atgādina Valsts policija.

Jau ziņots, ka pērnā gada oktobrī Liepājas iedzīvotājus satrauca jauns datorvīruss, kurš bloķējis datoru un it kā Valsts policijas vārdā prasa samaksāt sodu. Vairāki liepājnieki vērsušies Valsts policijā ar informāciju par to, ka, apmeklējot dažādas mājas lapas internetā, uz ekrāna ir parādījies "logs" ar Valsts policijas emblēmu un brīdinājuma tekstu, ka dators ir bloķēts un 48 stundu laikā ir jāsamaksā naudas sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!