Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pirms divām dienām aizturētais bijušais Daugavpils pilsētas mērs Rihards Eigims ("Mūsu partija") ceturtdien, 20. decembrī, atbrīvots no īslaicīgas aizturēšanas vietas, atsaucoties uz Latvijas Televīziju, raksta portāls "lsm.lv".

KNAB otrdien, 18. decembrī, lietā par 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu aizturēja bijušo Daugavpils mēru Eigimu. Viņš savu lomu kriminālprocesā iepriekš komentēt atteicās, taču pēcāk portālam "lsm.lv" norādījis, ka neatzīst vainu sev inkriminētajās apsūdzībās, proti, viņš kukuļus neesot nedz saņēmis, nedz izspiedis. Tāpat viņš atklājis, ka viņam piemērots drošības līdzeklis – aizliegums izbraukt no valsts.

Eigims "lsm.lv" arī pastāstījis, ka otrs aizturētais bijis uzņēmuma "Modus būve" īpašnieks Jānis Sprūga.

Jau ziņots, ka KNAB informēja, ka septembrī tas sācis kriminālprocesu par to, ka Daugavpils domes amatpersona pieprasījusi kukuli 10 000 eiro apmērā no fiziskas personas saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā. Patlaban aizturētas divas personas, un birojs šajā lietā otrdien veica procesuālās darbības Daugavpils domē.

KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve".

KNAB paziņojumā presei, neminot personu vārdus, norāda, ka kriminālprocesa ietvaros par kukuļa pieprasīšanu saistībā ar Daugavpils pilsētas domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā 18. decembrī aizturējis divas personas.

19. decembrī procesa virzītājs pieņēma lēmumu par vienas personas atbrīvošanu no īslaicīgās aizturēšanas izolatora. 20. decembrī tika pieņemts lēmums par otras personas atbrīvošanu no īslaicīgās aizturēšanas izolatora.

Abām personām piemērots aizdomās turēto statuss.

Viena persona atzīta par aizdomās turēto par Krimināllikuma 320.panta ceturtajā daļā – kukuļņemšana – paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. Otra persona atzīta par aizdomās turēto par Krimināllikuma 323. panta pirmajā daļā – kukuļdošana – paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Abām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, tas ir, sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka 22. novembrī negaidīti no amata tika gāzts Daugavpils mērs Eigims. Deviņi no 15 domes deputātiem bija parakstījušies par pieprasījumu lemt par viņa atbrīvošanu no amata.

Eigims domes vadītāja amatā nokļuva 2017. gada septembrī, kad no šī amata tika atbrīvots Andrejs Elksniņš (S). Eigims bija viens no Elksniņa gāšanas iniciatoriem. Toreiz par Eigima iecelšanu mēra amatā nobalsoja desmit deputāti, bet visi pieci "Saskaņas" pārstāvji balsoja pret.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!