Foto: DELFI
Tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā iesaistītās britu pastkastītes firmas "Kempmayer Media Ltd" vadītāja, liecinieka Tonija Flanagana jurista algošana valstij varētu izmaksāt apmēram 9000 latu, liecina pagaidām neoficiālā informācija.

Saskaņā ar starptautisko konvenciju, lieciniekam ir tiesības pieaicināt juristu, kurš liecību sniegšanas laikā sniegs juridisko konsultāciju. Flanagans tiesai iepriekš sacījis, ka vēlētos juristu, taču pats to algot nevarot, vēstīja portāls "Pietiek.com". Saskaņā ar Latvijai saistošajiem likumiem par savstarpējo palīdzību krimināllietās, Latvija ir apņēmusies lieciniekiem juridisko palīdzību nodrošināt un arī apmaksāt.

Tiesā portāls "Delfi" noskaidroja, ka pēc liecinieka nopratināšanas, kura notiek ar videokonferences starpniecību, Latvijai tiks piestādīts rēķins par jurista pakalpojumiem, kas sniegti Flanaganam. Rēķinu piestādīs Tiesu administrācijai, taču vēlāk, visus ar tiesvedību saistītos izdevumus tiesa piedzīs no apsūdzētajiem, ja tos atzīs par vainīgiem izvirzītajās apsūdzībās. To, cik liels varētu būt rēķins, tiesā pagaidām pateikt nevarēja.

Taču, kā liecina neoficiāla informācija, summa, kas būs jāapmaksā, varētu būt "ne vairāk kā 9000 latu". Sākotnējā informācija liecina, ka šī summa būs par diviem lieciniekiem – Flanaganu un viņa sievu, kura arī liecinās digitālas televīzijas krimināllietā.

Tiesneša Jura Stukāna pārstāve Inese Menska portālam "Delfi" apliecināja, ka summa par juridiskajiem pakalpojumiem varētu būt apmēram 9000 latu, to tiesai sacījusi Lielbritānijas puse. Gaidāms, ka liecinieku pratinās apmēram divus mēnešus un tad arī būs zināma precīza summa. Menska arī norādīja, ka ar tiesneša lēmumu par atlīdzību varēs iepazīties.

Trešdien Rīgas apgabaltiesa sāka uzklausīt Flanagana liecības. Iepriekš tiesa bija aicinājusi Flanaganu ierasties uz tiesas sēdi Rīgā, taču viņš to nav darījis, tāpēc tagad tiesa viņa liecības uzklausīs ar tiešsaistes starpniecību. Proti, Flanagans atradīsies tiesas zālē Anglijā, kur piedalīsies gan tiesnesis, gan liecinieka advokāts, taču Latvijā esošā tiesa viņam uzdos jautājumus.

Trešdien, lai arī bija nelielas ķibeles ar savienojumu, tiesa uzsāka pratināt Flanaganu, kuru uzskata par šīs lietas vienu no galvenajiem lieciniekiem. Flanagans šajā lietā ir viens no pēdējiem lieciniekiem.

Kā liecina apsūdzība, kuru uzrādījusi prokuratūra, ar Flanagana vadītās "Kempmayer Media" palīdzību organizēta krāpnieciska shēma, kas viltus ceļā no "Latvijas Valsts radio un televīzijas centra" meitasfirmas "Digitālais radio un televīzijas centrs" ieguvusi 50,3 miljonu dolāru (apmēram 25,15 miljoni latu) līgumu par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā, kas apmaksāta no valsts līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka digitālās televīzijas krimināllieta ir saistīta ar DLRTC un "Kempmayer Media Latvia" vienošanos, kas paredzēja vairākos posmos ieviest digitālo televīziju un Latvijā nogādāt dažādu specifisku aparatūru digitālajai apraidei. Projekta kopējās izmaksas iepriekš lēstas vairākos desmitos miljonu latu.

Apsūdzība liecina, ka ideja par digitālās televīzijas ieviešanu radusies LNT ģenerāldirektoram Andrejam Ēķim un juristam Gintam Bandēnam. Apsūdzība uzskata, ka Ēķis 1999.gada vērsās pie toreizējā premjera Andra Šķēles padomnieka Jurģa Liepnieka, piedāvājot viņam 50% līdzdalību darījumā. Liepnieks šim darījumam piekritis, liecina apsūdzībā teiktais. Vēlāk notikumos iesaistīts arī Pauders, darījumam piesaistot advokātu Mārtiņu Kvēpu, liecina apsūdzība.

Saskaņā ar apsūdzību, advokāts Loze un Kvēps sastādījuši līgumu par digitālās televīzijas izveidošanu Latvijā starp DLRTC un "Kempmayer".

Kopumā uz apsūdzēto sola lietā sēž 20 cilvēki. Apsūdzības ir par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, par valsts amatpersonas bezdarbību, par krāpšanu un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Neviens no apsūdzētajiem savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!