Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors pieņēma lēmumus par divu Valsts policijas likumsargu saukšanu pie kriminālatbildības par to, ka viņi no kāda transportlīdzekļa vadītāja apmaiņā pret administratīvā pārkāpuma nenoformēšanu par pieļautajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem pieprasīja un pieņēma kukuli – ne mazāk kā 48 kilogramus medus, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Prokurors abas personas pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas, kas kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka pērn, 11. augustā, Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturējis divas Valsts policijas amatpersonas, kuras pieprasīja un pieņēma no transportlīdzekļa īpašnieka salīdzinoši netipisku kukuļa veidu – medu divu spaiņu jeb vairāku kilogramu apmērā.

Drošības biroja veikto procesuālo darbību laikā medus tika konfiscēts un safasēts mazāka tilpuma traukos. Minētajiem VP darbiniekiem pērn tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums turpināt veikt dienesta pienākumus esošajā amatā policijā.

Prokuratūra 2021. gada pirmajos astoņos mēnešos kriminālvajāšanas uzsākšanai par kukuļņemšanu ir saņēmusi 10 kriminālprocesus, no kuriem četri kriminālprocesi ir nosūtīti tiesai, savukārt sešos kriminālprocesos turpinās kriminālvajāšana.

Prokuratūra aicina sabiedrību būt modriem un ziņot par šādiem un līdzīgiem gadījumiem izmeklēšanas iestādēm, kas ļaus atklāt un izmeklēt visdažādākos valsts amatpersonu iespējamos noziedzīgos nodarījumus. Prokuratūra arī norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!