Foto: DELFI

Valsts policija (VP) oktobrī un novembrī saņēmusi 112 zvanus par spridzekļu vai sprādzienbīstamu priekšmetu ievietošanu kādā veikalā, bankā, skolā vai citās iestādēs. Tas ir ievērojami vairāk, nekā iepriekš, secina likumsargi.

Ik gadu tirdzniecības centri, bankas, skolas un citas iestādes saskaras ar ļaundariem, kuri telefoniski vai ar e-pasta starpniecību paziņo, ka konkrētajā ēkā ir ievietots spridzeklis vai cits sprādzienbīstams priekšmets.

Pēdējo mēnešu laikā ir ievērojami pieaudzis huligānisku darbību skaits, draudot uzspridzināt atsevišķas izglītības iestādes un tirdzniecības centrus. Ļaundari parasti piezvana vai nosūta e-pasta vēstules par sprādziena draudiem, tādā veidā traucējot iestāžu un organizāciju darbu. Ja gada sākumā tika saņemts vien pa kādam tamlīdzīgam zvanam vai e-pastam, tad šī gada oktobrī tika reģistrēti 46 šādi gadījumi, bet novembrī jau 66.

VP brīdina, ka apzināti nepatiess paziņojums par spridzekļa ievietošanu kādā ēkā ir noziegums. Šādos gadījumos tiek uzsākts kriminālprocess, kurā policija, veicot izmeklēšanu, noskaidro nozieguma izdarītāju, un tiesa piemēro kriminālsodu.

Saņemot nepamatotus paziņojumus par spridzināšanas draudiem, VP tiek uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231.1 panta – par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

Pēdējo piecu gadu laikā, no 2018. gada līdz 2022. gada oktobra beigām, policija ir pabeigusi izmeklēšanu un nodevusi prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai 63 kriminālprocesus pēc Krimināllikuma 231.1 panta. Kriminālprocesos ir vairākas noziedzīgu nodarījumu epizodes, jo bieži vien ļaundari veic daudzus viltus zvanus vai izsūta vairākus e-pastus uz dažādām iestādēm.

Par šādu noziegumu Krimināllikumā paredzēta brīvības atņemšana līdz vienam gadam vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods. Ja ar noziegumu ir radīts būtisks kaitējums, paredzēta brīvības atņemšana līdz trīs gadiem, savukārt, ja ar noziegumu ir radītas smagas sekas – brīvības atņemšana līdz pat pieciem gadiem.

Turklāt vainīgajiem var tikt piespriests uzņēmumiem vai iestādēm atlīdzināt nodarītos materiālos zaudējumus, kas radušies šādas rīcības rezultātā, un tie var būt tūkstošiem eiro lieli, informē policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!