Foto: LETA
Drošības policija (DP) ceturtdien plānojusi pratināt aizdomās par spiegošanu apcietinātos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu, kuri pagājušā nedēļā tik aizturēti Ādažu bāzē.

Advokāte Imma Jansone trešdien pastāstīja, ka ceturtdien paredzēta pirmā pratināšana pēc apcietinājuma piemērošanas. Viņa gan paziņoja, ka aizstāvamie liecības pagaidām nav plānojuši sniegt. Liecību sniegšana gan notiks tiesā, kad lieta tiks skatīta pēc būtības.

Pagājušā nedēļā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa abiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu, un šo lēmumu vēl šonedēļ ir iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, taču, kā pastāstīja advokāte, pagaidām tas netiks darīts, jo tam neesot jēgas un, kā liecina pieredze, Rīgas apgabaltiesa apcietinājumu neatcels. Pēc aptuveni diviem mēnešiem Vidzemes priekšpilsētas tiesai vajadzēs vēlreiz pārskatīt turpmāku apcietinājuma nepieciešamību, un tad aizstāvība varētu piestādīt kādus argumentus.

Vainu inkriminētajos noziegumos vīrieši neatzīst.

Kā pastāstīja advokāte, vīrieši ieradušies no Krievijas, lai "miermīlīgā akcijā" aicinātu "ASV doties mājās". "Tagad ir izvērsta anti-Krievijas histērija un pie Krievijas robežām it kā plāno atvērt NATO bāzes. Faktiski tas bija pacifistu pasākums, jo viņi ir pret karu un ieroču vairošanu. Zemessardzei vīrieši nav pretojušies, un pēc pavēles apstāties visa akcija ir beigusies," skaidrojot klientu motivāciju ierasties Ādažu bāzē, norādīja Jansone.

Pēc advokātes rīcībā esošās informācijas, Popko esot fizkultūras skolotājs, bet Kurkins esot topošais politologs. Advokāte noliedz presē izskanējušās aizdomas, ka abi ir Krievijas specdienestu virsnieki.

Jau ziņots, ka abiem Krievijas pilsoņiem saistībā ar incidentu pie bāzes Ādažos ir noteikts aizdomās turētā statuss pēc diviem Krimināllikuma pantiem - par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Šī ir pirmā reize pēdējos gados, kad Latvijas tiesībsargājošā iestāde sākusi kriminālprocesu par spiegošanu. Apcietinātajiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Pagājušā trešdienā Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti un pie kuriem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents noticis laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", kurās piedalās arī ASV karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!