Drošības policija ir uzsākusi kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā saistībā ar baumu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stabilitāti, informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.
Kriminālprocesa uzsākšanas pamats - pagājušās nedēļas nogalē Drošības policijā saņemtais iesniegums, par to, ka atsevišķas personas ir izplatījušas nepatiesu informāciju par situāciju Latvijas finanšu sistēmā. Veicot pārbaudi, konstatēts, ka nepieciešams veikt pārbaudi kriminālprocesa ietvaros, tāpēc sākotnēji kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma nodaļas.


Uz šo brīdi Drošības policija izmeklēšanas interesēs detalizētu informāciju nesniegs.


Drošības policija lūdz sabiedrības atbalstu, ja personu rīcībā ir konkrēta informācija par baumu izplatītājiem, saņemtajām īsziņām vai telefona zvaniem, lūdz informēt Drošības policiju pa tālruni 67208964 (visu diennakti).

Aģentūra LETA ziņoja, ka masu mediju pārstāvji ir saņēmuši anonīmas īsziņas, ka esot aizturēti cilvēki, kuri nodarbojušies ar nepamatotu baumu par Latvijas banku finanšu stāvokli izplatīšanu, taču DP šādu informāciju noliedz.

DP atzīst, ka situācijā, kad pasaules ekonomiskā lejupslīde sasniegusi globālus apmērus, var tikt realizēti mēģinājumi ar nepamatotu baumu kampaņu destabilizēt valsts finanšu sistēmu.

Kā intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" ir uzsvēris "Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Avotiņš, uzvirmojušās baumas par it kā "Swedbank" finanšu problēmām ir pilnīgi nepamatotas, par ko liecina arī visi svarīgākie bankas rādītāji.

Avotiņš atzinis, ka pēdējās nedēļas laikā vairāki lielie klienti ir vērsušies bankā, lai iegūtu informāciju par šīm baumām. "Tomēr vienlaikus mēs pašreiz arī paši pie viņiem ejam un izstāstām, kāda ir situācija. Pirmais, ar ko sākt, ir tas, kas tad ir bankas stabilitātes svarīgākās lietas. Viens ir pašu kapitāls - cik īpašnieki iemaksājuši un cik banka pati nopelnījusi. Ja ir pietiekams pašu kapitāls, tad jebkādos turbulentos ūdeņos var izstūrēt cauri. "Swedbank" gadījumā pašu kapitāls ir gandrīz 600 miljoni latu - tas ir tikpat daudz, cik nākamiem diviem konkurentiem kopā. Proti, tie ir 12,66%, bet pēc starptautiskiem kritērijiem jābūt vismaz 8 %. Tātad mums ir ļoti liela rezerve. Šis rādītājs ir būtiski pieaudzis, salīdzinot ar 2006.gadu, kad bija 9%-10%," sacījis bankas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!