Foto: DELFI

Pirmdien, 15. decembrī, Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielās palātas kolēģija piecu tiesnešu sastāvā nepieņēma Denisa Čalovska lūgumu pārskatīt Tiesas Lielajā palātā šī gada 24. jūlija spriedumu lietā "Čalovskis pret Latviju", informē Ārlietu ministrija.

Jūlijā pasludinātajā spriedumā ECT noraidīja sūdzību par iesniedzēja izdošanu uz ASV, secinot, ka nav saskatāms cietsirdīgas vai pazemojošas apiešanās risks gadījumā, ja iesniedzēju izdotu ASV un tur atzītu par vainīgu viņam celtajās apsūdzībās par noziedzīgajiem nodarījumiem datorvidē.

Vienlaikus ECT atzina, ka iesniedzēja novietošana aiz metāla norobežojuma tiesas sēžu zālē, kā arī izdošanas apcietinājuma atsevišķi aspekti neatbilst Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai.

2014. gada 24. jūlija spriedumā ECT arī norādīja, ka aizliegums izdot iesniedzēju ASV tiek saglabāts līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim vai arī līdz brīdim, kad ECT sniegs citas norādes.

Ārlietu ministrija vēl nav saņēmusi oficiālo apliecinājumu no ECT, ka 2014. gada 24. jūlijā pasludinātais spriedums ir stājies spēkā.

Tiesas Lielā palāta izskata lietas, kas skar būtiskus konvencijas vai tās protokolu interpretācijas jautājumus, vai svarīgus jautājumus, kam ir vispārēja nozīme, lai to izskatītu Tiesas Lielajā palātā. To, vai lieta izskatāma Lielajā palātā, lemj kolēģija piestu tiesnešu sastāvā.

Jau ziņots, ka Imantas hakeris jeb Deniss Čalovskis ir jaunietis no Latvijas, kuru apsūdz par līdzdarbošanos bīstama datorvīrusa radīšanā. Plašu rezonansi sacēla jautājums par arestētā Čalovska izdošanu ASV.

Jau vēstīts, ka ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Latvijas valdība nolēma izdot Čalovski ASV, bet ECT šo lēmumu apturēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!