Rīgas apgabaltiesa ceturtdien, izskatot prokuratūras apelācijas protestu krimināllietā pret bijušo Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri Juri Eihmani, atzina protestu par pamatotu un sodīja viņu ar divu gadu nosacītu brīvības atņemšanu.
Tiesa arī daļēji apmierināja cilvilprasību un nolēma no Eihmaņa par labu Aizsardzības ministrijai piedzīt 30 000 latu, informēja tiesnese Ināra Ose. Tiesa atzinusi par pierādītu, ka Eihmanis nodarījuma brīdī bijis amatpersona, kā arī ka viņš ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā. Maksimālais sods, ko par šo nodarījumu var piespriest, ir brīvības atņemšana uz desmit gadiem.

Pirmās instances tiesa Eihmani attaisnoja, bet prokuratūra par šo spriedumu iesniedza protestu. Ekskluzīvais dzīvoklis Ģertrūdes ielā un tā remonts bija par iemeslu vairāku amatpersonu sodīšanai un Eihmaņa atbrīvošanai no NBS komandiera amata. 1999.gada gadā Eihmanim tika uzrādīta apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgos nolūkos.

Prokuratūra arī lūdza Eihmani no plašā dzīvokļa izlikt un atzīt par spēkā neesošu īres līgumu, ko 1998.gada 30.martā Eihmanis noslēdza ar Rīgas 2.namu pārvaldi. Ziemeļu rajona tiesa pērn martā noraidīja prokuratūras prasību, bet prokuratūra šo lēmumu protestēja. Rīgas apgabaltiesa ceturtdien, izskatot prokuratūras apelācijas protestu šajā lietā, nolēma Eihmani, kā arī viņa sievu un dēlu par neierašanos sodīt ar naudassodu.

Eihmani, kurš tiesā neieradās, jo vienlaikus apgabaltiesa izskatīja arī krimināllietas apelāciju, tiesa sodīja ar 50 latu naudassodu. Savukārt viņa sieva un dēls bija lūguši lietu izskatīt bez viņu klātbūtnes, taču citā datumā, tāpēc tiesa nolēma viņus sodīt katru ar 100 latu naudassodu. Tāds pats sods noteikts arī Centrālajai dzīvojamo māju privatizācijas komisijai (CDzMPK), kuras pārstāvis nebija tiesai paziņojis par neierašanās iemesliem. Tiesa arī atlika Ģenerālprokuratūras apelācijas sūdzības izskatīšanu līdz 21.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!