Foto: AFP/Scanpix/LETA
2021. gadā Eiropā novērsti 18 teroristu uzbrukumi, tostarp viens no tiem ticis plānots Latvijā, liecina Valsts drošības dienesta (VDD) pārskats par pagājušo gadu.

Kā vēstīts pārskatā, pērn četros gadījumos teroristu uzbrukumi Eiropā ir īstenoti, tomēr neviens no šiem uzbrukumiem nav klasificējams kā plaša mēroga terora akts.

Uzbrukumu mēģinājumus un uzbrukumus Eiropā veica "pašmāju teroristi"– tādās bruņoto konfliktu zonās kā Sīrijā, Irākā, Afganistānā un citās valstīs bāzēto teroristu grupējumu galvenā uzmanība bija vērsta uz lokālu mērķu sasniegšanu.

Kā secina VDD, 2021. gadā Latvijā terorisma draudu līmenis saglabājās zems. Latvijā nenotika teroristiski uzbrukumi, bet viens terora akts tika novērsts.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka drošības dienests aizturēja personu, kura ilgstoši bija vākusi materiālus un instrukcijas par dažāda veida terora aktu īstenošanu un, atbilstoši VDD izmeklēšanas gaitā iegūtajai informācijai, bija gatavojusies veikt terora aktu.

Saskaņā ar apsūdzību vīrietis, lai īstenotu un sekmētu terorismu, izmantojot interneta resursus, meklēja informāciju par teroristiskos uzbrukumos pielietojamiem rīkiem un metodēm. Atrastos materiālus, kuros tiek slavinātas teroristiskas darbības, aicinājumi tādas veikt, kā arī sniegtas detalizētas pamācības teroristisku aktu veikšanai un līdzekļu sagatavošanai, persona lejupielādēja un glabāja datu nesējā USB ar nosaukumiem – "Tiešā darbība: uguns pielaišana naktī", "Dievu tiesa, Krievija paliks krieviska no jauna, kad līs nekrievu asinis" un citiem.

VDD pārskatā publicētā informācija liecina, ka pērn Latvijā netika konstatēti ārvalstu teroristu centieni veikt uzbrukumus Latvijas teritorijā. Galvenos terorisma draudus Latvijā turpināja radīt atsevišķu iedzīvotāju iespējama radikalizācija un pievēršanās vardarbīgam ekstrēmismam.

Tāpat terorisma riskus radīja Baltkrievijas uzsāktā hibrīdkara sekas. Kaimiņvalsts mākslīgi radītās migrācijas plūsmas rezultātā Latvijā nonāca vairāki simti trešo valstu pilsoņu, galvenokārt no Tuvo Austrumu valstīm.

VDD rīcībā esošā informācija šobrīd neliecina par iespējamām izmaiņām terorisma draudu situācijā Latvijā, un var prognozēt, ka arī 2022. gadā terorisma draudu līmenis saglabāsies zems. Galvenos terorisma draudus arī turpmāk radīs dažādi radikalizācijas un vardarbīgā ekstrēmisma riski, savukārt Baltkrievijas īstenotā hibrīdkara ietekme uz terorisma draudiem visticamāk mazināsies, izņemot gadījumu, ja migrācijas plūsma ievērojami pieaug, prognozē VDD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!