Foto: LETA
Šobrīd nelikumīgas robežas šķērsošana notiek krietni rafinētāk, tiek ieguldīta liela nauda, lai pārvietotu cilvēkus, intervijā pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

"Vairs nav tā, ka cilvēki dienas laikā skrien pāri robežai, šobrīd notiek rūpīga gatavošanās un cilvēki gatavojas arī nakšņošanai mežā gan vienā, gan otrā robežas pusē. Bet, lai vestu šos cilvēkus tālāk uz citām Eiropas valstīm, vairs netiek izmantota tikai viena automašīna, tās jau ir vismaz trīs automašīnas – izlūkmašīna, mašīna ar robežšķērsotājiem un pavadošā jeb piesedzošā automašīna," teica robežsardzes priekšnieks.

Vienlaikus gan Garbars paskaidroja, ka tas nav tāpēc, ka šādi cilvēki kļuvuši bagātāki vai nelegālie imigranti ir gatavi vairāk maksāt, bet gan tādēļ, ka esam spējuši izveidot šķēršļus šo cilvēku pārvietošanai.

Šogad visvairāk robežu šķērsot ir mēģinājuši Vjetnamas pilsoņi – aptuveni 300. Katru dienu šie skaitļi mainās. "Šos pilsoņus pārvieto organizēti, maršruts tiek plānots jau Vjetnamā, tur viņi arī maksā naudu, viņus sagaida Krievijā, pavada līdz robežai, citi sagaida Latvijas pusē un ved tālāk uz Poliju, kur viņus arī sagaida un vai nu legalizē, vai nodrošina nelegālu uzturēšanos. Tā vairs nav situācija, kad cilvēki spontāni izdomā doties uz citu valsti," sacīja Garbars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!