Foto: Shutterstock

Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, Latvijai pērn kiberuzbrukumu skaits pieaudzis četras reizes, un to intensitāte lielā mērā nav mainījusies arī šogad. Kiberuzbrucēji visbiežāk ir politiski motivēti, preses konferencē trešdien norādīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Kā kiberuzbrucēja profilu raksturoja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) priekšsēdētājs Ģirts Ozols, šāds cilvēks ir apmaksāts, centralizēti organizēts un politiski motivēts. "Kiberuzbrucēja mērķis ir pierādīt savu varēšanu, un šādi uzbrukumi ir organizēti kā jebkura sociālā kampaņa. […] Bieži vien motivācija ir finansiāla – uzbrukumi apmaksāti no organizatoru puses," pauž Ozols.

Viņš norādīja, ka arvien biežāk un pamatīgāk pirms uzbrukumiem ir veikta izpēte, lai noskaidrotu mērķa vājos punktus, neuzbrūkot mājaslapai kopumā, bet gan kādai konkrētai tās funkcijai, piemēram, kalendārām.

Ozols pauda, ka lielākā daļa uzbrucēju nāk no Latvijas Austrumu kaimiņiem, tomēr tie var tikt organizēti no jebkuras vietas pasaulē – robežām kiberuzbrukumu gadījumā nav nozīmes. "Tie ir Krievijas režīmu atbalstoši cilvēki," papildināja "Cert.lv" vadītāja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!