Liepājas policija šonedēļ ierosinājusi krimināllietu pret Dānijas uzņēmumam "Grindsted Akkumulatorfabrik" piederošo ražotni Liepājā "Baltic Accu" saistībā ar darbinieku saindēšanos ar svinu un veselības stāvokļa pasliktināšanos, informēja policijas 3.iecirkņa priekšnieks Rolands Mucenieks.
Pret SIA "Baltic Accu" ierosināta krimināllieta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem. Mucenieks atzina, ka lietas ierosināšanas pamatā bijuši pirmo ekspertīžu rezultāti.

Liepājas arodbiedrību centrs lūdzis pilsētas prokuratūru ierosināt krimināllietu pret Dānijas uzņēmumu SIA "Baltic Accu", jo daudziem ražotnes darbiniekiem konstatēta saindēšanās ar svinu. Prokuratūru iesniegumu pārsūtīja Liepājas pilsētas un rajona policijai, kas lūdza tiesu medicīniskajai ekspertīzei sniegt atzinumu par ražotnē strādājošo veselības stāvokli. Uzņēmuma "Baltic Accu" Liepājas ražotne dažādu instanču uzmanības lokā nonāca saistība ar sliktiem darba apstākļiem un izvairīšanos no pārrunām ar arodbiedrību centru.

Arodbiedrība gada sākumā, veicot pārbaudi akumulatoru ražotnē, konstatējusi, ka tur ir slikti darba apstākļi, darbinieki nav nodrošināti ar speciāliem darba tērpiem un ikdienā elpo svina garaiņus. Vēlāk mediķi konstatēja, ka 27 "Baltic Accu" strādnieki saindējušies ar svinu.

Medicīniskajā izmeklēšanā konstatēts, ka strādniekiem ņemtajās analīzēs svina daudzums bija 3 līdz 10 reizes lielāks par pieļaujamo līmeni. Arodmediķi informējuši, ka 13 gadījumos "Baltic Accu" darbiniekiem konstatēti bojājumi perifērijas nervu sistēmā, četros gadījumos - gremošanas sistēmā un sešām personām bija tiešas aizdomas par saindēšanos ar svinu. Jūlijā uzņēmuma darbība tika apturēta, jo tajā nav nodrošinātas atbilstošas ventilācijas un notekūdeņu iekārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!