Prokuratūra ierosinājusi un nodevusi izmeklēšanai Drošības policijai krimināllietu par ekonomikas policijas darbinieku bezatbildību, pieļaujot kravas auto ar iespējamu kontrabandas kravu pazušanu no kādas autostāvvietas Mūkusalas ielā pērn oktobrī.
To pirmdien Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē par valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos pastāstīja prokurore Māra Usāne.

Krimināllieta ierosināta par Ekonomikas policijas biroja (EPB) darbinieku tīšu bezdarbību, kuras dēļ pazudusi kravas automašīna, kurā, iespējams, atradās kontrabandas cigarešu krava. Lieta nodota izmeklēšanai Drošības policijai, bet izmeklēšanu kontrolēs Ģenerālprokuratūra.

Drošības policijā BNS noskaidroja, ka krimināllieta esot saņemta un tajā pašlaik sākoties izmeklēšanas darbības.

Ekonomikas policija februāra beigās pabeidza dienesta pārbaudi par auto pazušanu no stāvvietas Mūkusalas ielā un disciplināri sodīja četrus policijas darbiniekus. Par parādīto neprofesionalitāti un operatīvā darba reglamentējošo noteikumu neievērošanu tika pazemināts amatā sevišķi svarīgu lietu inspektors majors Vasīlijs Dračs, savukārt EPB sevišķi svarīgu lietu inspektors policijas majors Vladimirs Marušins atzīts par neatbilstošu darbam EPB, tāpēc nolemts turpmākajā dienestā viņu nodarbināt ārpus tā struktūrvienībām.

Par neprofesionalitāti darbā un operatīvā darba reglamentējošo noteikumu neievērošanu rājiens izteikts EPB galvenajam inspektoram policijas leitnantam Bruno Dzērvem, kura dežūras laikā pazuda policijas novērotā aizdomīgā automašīna. Savukārt EPB 1.nodaļas priekšniekam majoram Uģim Arakam tika uzdots papildus kontrolēt padoto dienesta pienākumu izpildi.

Pērngad 26.oktobrī Dračs un Marušins saņēmuši operatīvo informāciju, ka diennakts autostāvvietā Mūkusalas ielā 80, kas pieder SIA "Veiss", atrodas smagais auto "Mercedes Benz" ar piekabi, kurā, iespējams, atrodas nelegāls spirts un tabakas izstrādājumi. Pēc EPB priekšnieka rīkojuma 31.oktobrī organizēti operatīvās meklēšanas pasākumi automašīnas pastāvīgai novērošanai un iespējamai aizturēšanai.

1.novembrī Marušins novērošanu nodevis kādam Kriminālās uzziņas pārvaldes darbiniekam, taču, tā kā viņš lietainajā dienā atstāts postenī nepiemērotā apģērbā un bez automašīnas, EPB un pārvalde telefoniski vienojās un policistu un posteņa atsauca.

Objekta novērošana pēc dažām stundām tika uzticēta EPB 1.nodaļas galvenajam inspektoram Dzērvem, kuram tā bija jāveic vienam pašam. Vakarpusē Dzērve pametis posteni, lai netālajā "Statoil" benzīntankā nokārtotu dabiskās vajadzības, un šajās, kā liecinājis policists, trīs līdz četrās minūtēs aizdomīgais kravas auto no stāvvietas pazudis un kopš tā laika nav atrasts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!