Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde policijai nodevusi šā gada jūnijā sākto lietu par kāda Igaunijas pilsoņa mēģinājumu nogādāt lielu daudzumu nelegālu cigarešu un alkohola uz Skandināvijas valstīm, izmantojot piesegkravu – mēbeles.

Noziegumu VID atklāja 20.jūnijā kad, veicot riska informācijas pārbaudi, Rīgas pasažieru ostā  uz prāmja uzbraucoša kravas vilcēja piekabē starp kravas pavaddokumentos norādīto kravu - mēbelēm un mēbeļu furnitūru, likumsargiem izdevās atklāt 129 600 nelegālas izcelsmes dažādu marku cigarešu un 204 pudeles alkohola.

VID atrada 99600 cigaretes "L&M" bez jebkādām akcīzes markām, 30000 cigaretes "Winston" ar Krievijas Federācijas akcīzes markām, 204 viena litra tilpuma pudeles ar nezināmas izcelsmes alkoholu bez jebkādām akcīzes markām.

VID izņēma gan visas minētās nelegālās preces, gan piesegpreces - 86 iepakojumi ar mēbelēm, gan nelegālās akcīzes preces pārvadājušais transporta līdzeklis ar piekabi.

Tā kā saskaņā ar pavaddokumentiem mēbeļu kravu nosūtītāji ir dažādi Lietuvas Republikas uzņēmumi, savukārt saņēmēji - dažādi Norvēģijas uzņēmumi, visticamāk, šo nelegālo akcīzes preču galamērķis bijusi tieši kāda no Skandināvijas valstīm.

Nelegālā alkohola paraugu laboratoriskās testēšanas rezultāti apliecināja, ka izņemtais alkohols ir degvīns.

Saņemtais pieteikums no preču zīmes "L&M" īpašnieka "Phillip Morris Production"  pilnvarotā  pārstāvja apliecina, ka lietā  izņemtās un ar preču zīmi "L&M" marķētās cigaretes ir viltojums, kā rezultātā preču zīmes īpašniekam radīts kaitējums 51245 eiro apmērā.

Par minēto nodarījumu sākotnēji tika uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta, taču, tā kā pierādījumi norādīja uz noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas minētas Krimināllikumā, 2.septembrī lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā tika izbeigta un visi  lietas materiāli kopā ar izņemto mantu un dokumentiem nosūtīti Valsts policijai kriminālprocesa uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!