Foto: LETA

Aizvadītajā gadā Valsts policijai izdevies atklāt Imantas pedofila lietu, kas veicinājusi arī citu ar nepilngadīgo seksuālu izmantošanu saistītu noziegumu atklāšanu, saviem kolēģiem gada pārskata sanāksmē sacījis Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

"Aisbergs ir iekustējies. Par šīm lietām sāk runāt ne tikai sabiedriskajās organizācijās, bet arī ģimenēs un sabiedrībā kopumā," atzinis Ķuzis, komentējot, ka cilvēki kļuvuši vērīgāki pret iespējamiem noziegumiem pret bērniem. Par to liecinot arī fakts, ka Valsts policija saņem arvien vairāk iesniegumu par nepilngadīgo iespējamu pavešanu netiklībā.

2015. gadā policija notvērusi vairākas organizētas pedofilu grupas. Turklāt likumsargu informācija liecina, ka vairāk nekā pusē gadījumu bērns seksuālai vardarbībai tiek pakļauts ģimenēs. Ķuzis uzsver, ka darbu bērnu aizsardzības jomā svarīgi turpināt arī šogad, un bērnu drošība ir viena no policijas prioritātēm.

11. februārī notikušajā Valsts policijas gada pārskata sanāksme Ķuzis sacīja, ka pagājušais gads bijis izaicinājumiem bagāts, bet šogad pirmo reizi pēdējo 22 gadu laikā par Valsts prioritāti izvirzīta iekšējā un ārējā drošība. 2016. gadā Valsts policijas darbam piešķirti papildus 19 004 996 eiro.

Ķuzis atklājis, ka nepieciešamība drošībai piešķirt papildus līdzekļus aktualizējusies Eiropā pieaugot terorisma draudu līmenim un gatavojoties bēgļu uzņemšanai. Tāpat policijas šefs sacījis, ka papildus finansējums palīdzēs pabeigt darbu pie vienotas atalgojuma sistēmas izveides, bet vēl jāstrādā pie policistu izglītības jautājuma sakārtošanas.

Runājot par pērn paveikto, policijas priekšnieks paudis gandarījumu par labajiem rezultātiem darbam prezidentūras laikā. Jau ziņots, ka 2015. gada pirmajā pusē Latvija bija prezidējošā valsts Eiropas Savienības padomē. Ķuzis atgādināja, ka prezidentūras laikā nav notikuši būtiski incidenti un viss noritējis pēc plāna. Līdz ar to policijas šefs izteicis gandarījumu par policijas darbinieku profesionalitāti, kā arī slavējis ciešo un veiksmīgo sadarbību ar citām tiesību sargājošajām organizācijām, kā arī mediķiem.

Vēl kā svarīgu aizvadītā gada notikumu Ķuzis atgādināja, ka tiesai nodota arī policijas vēsturē apjomīgākā lieta – Zolitūdes traģēdijas krimināllieta. Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka krimināllietā apsūdzība izvirzīta deviņām personām.

2015. gadā policija piedalījusies 16 projektos, no kuriem septiņi projekti īstenoti policijā. Viens no nozīmīgākajiem ir kriminālprocesa vienkāršošanas vadlīniju apstiprināšana. Policijas priekšnieks skaidrojis, ka tā ļaus sabalansēt nozieguma sabiedrisko bīstamību, radīto kaitējumu un izmeklēšanā izlietotos resursus. Pērnajā gadā arī sperts svarīgs solis, lai uzlabotu apstākļus īslaicīgās aizturēšanas vietās atbilstoši cilvēktiesību standartiem. Līdz 2015. gada beigām uzlabotas sešas īslaicīgās aizturēšanas vietas, bet to labiekārtošana turpināsies arī šogad.

Likumsargu apkopotā statistika par pērno gadu liecina, ka noziegumu skaits 2015. gadā valstī samazinājies par 2,3%. Pagājušogad izdarīts par 1071 noziegumu mazāk nekā gadu iepriekš.

Šogad policija par savu prioritāti izvirzījusi vairākas jomas, kurās ietilpst gan cīņa ar organizēto noziedzību, narkotisko vielu ierobežošanu un apkarošanu, kibernoziedzības apkarošanu un ceļu satiksmes drošību. "Valsts policija ir tā instance, kam ir jānodrošina, kas spēj nodrošināt, un kas nodrošinās iedzīvotāju drošību," iezīmējot 2016. gada uzdevumus, sacījis Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!