Foto: LETA

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) šā gada februārī izbeigusi kriminālprocesu, kas bija uzsākts par iespējamu Eiropas Savienības fondu līdzekļu izkrāpšanu 850 000 eiro apmērā, solot radīt māla granulu rūpnīcu Viļakas novada Kupravā, vēsta LTV raidījums "de facto".

Kupravā bija jātop māla granulu rūpnīcai. Uzņēmums "Lateast" solīja vismaz 20 darbavietas un produkcijas eksportu. 2008.gadā projektu pabeidza, un uzņēmums saņēma visu tam atvēlēto Eiropas fondu finansējumu - 849 771 eiro. Taču rūpnīca darbojusies vien dažus mēnešus. Kā stāsta vietējie - testa režīmā, turklāt - ar uzstādītajām iekārtām solīto nemaz nav bijis iespējam ražot.

Kad par notikušo pirms diviem gadiem ziņoja "de facto", Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra nolēma atprasīt uzņēmumam izmaksāto naudu, bet policija ierosināja kriminālprocesu. Tagad, divus gadus vēlāk, nauda nav atgūta. Bet kriminālprocesu policija šā gada februārī izbeidza.

"Mēs vērtējām to, ir vai nav noziegums saistībā ar šo līdzekļu izmantošanu, ar iekārtu iepirkšanu un Tā tālāk. Tas, ka varbūt netika organizēta ražošana – tas jau nav policijas jautājums. Mēs šauri skatījāmies šajā virzienā, mēs nekonstatējām noziedzīgu nodarījumu, mēs izbeidzām kriminālprocesu. Prokuratūra, ieinteresētās puses to varēja pārsūdzēt, ja kādu neapmierināja mūsu lēmums. Bet cik es zinu, tad nav pārsūdzēts," saka ENAP priekšnieks Pēteris Bauska.

Divi bijušie "Lateast" īpašnieki – Māris Niedra un Māris Dzenītis ir dalībnieki arī uzņēmumā "KMM Metāls". Arī pār šo uzņēmumu krita aizdomu ēna par mēģinājumu 2010.gadā izkrāpt struktūrfondu naudu, taču kriminālprocesu izbeidza, jo nebija noticis noziegums - uzņēmums naudu nesaņēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!