Foto: DELFI

Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) pagaidām nav informācijas, vai Jēkabpils cietumā ieslodzītā Edmunda Eglīša lēmums pakārties varētu būt saistīts ar kādu no cietuma darbiniekiem, taču par šo gadījumu ir sākts kriminālprocess, kura izmeklēšanas gaitā tiks precīzi noskaidroti visi notikušā apstākļi.

Kā informēja IeVP, pagaidām nav zināms, vai notikušajā varētu būt vainojams kāds no cietuma darbiniekiem, ar kuru notiesātajam it kā izcēlies konflikts. Turpretim ir zināms tas, ka Eglītis cietumā smēķējis neatļautā vietā, un saistībā ar to uzrakstīts ziņojums par iekšējās kārtības noteikumu neievērošanu, kā arī otrs ziņojums par rupju un agresīvu uzvedību pret cietuma amatpersonām.

Tāpat IeVP neesot zināms, par kurām Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm Eglītis sūdzējies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Kā ziņots, pagājušajā piektdienā, 13.aprīlī, Jēkabpils cietumā pakārās ieslodzītais Eglītis. Ieslodzīto un aizturēto organizācijas "Gara spēks" pārstāvis Aleksandrs Šabanovs informēja, ka Eglītis bija vērsies ECT pret Latvijas kārtībsargājošajām struktūrām par cilvēktiesību pārkāpumiem. Pēc aizturēšanas viņš ar lauztu atslēgas kaulu un izmežģītu roku bez medicīniskās palīdzības sniegšanas apcietinājumā esot pavadījis deviņas dienas.

Organizācijas pārstāvjiem kļuvis zināms, ka 13.aprīlī ap plkst.13.20, īsi pēc konflikta ar kādu no cietuma personāla darbiniekiem, Eglītis ieslēdzies palīgtelpā - sakarnieka telpā, pēdējo reizi piezvanījis savai mātei un izdarījis pašnāvību.

Organizācijas "Gara spēks" valdes priekšsēdētājs Ivans Parfenovičs zināja stāstīt, ka konflikts starp ieslodzīto un cietuma darbinieku izcēlies sakarā ar domstarpībām ieslodzīto tiesību ievērošanas jautājumos, pēc kā ieslodzītajam piedraudēts ar iesēdināšanu karcerī un citām represijām, kas, pēc ieslodzītā domām, nav bijis taisnīgi.

Lielāko daļu no viņam par slepkavību piespriestā ieslodzījuma termiņa - 15 gadiem - pusmūža vīrietis jau bija aizvadījis.

Zīmīgi esot arī tas, ka Eglīša meklēšana sākusies vien pēc tam, kad viņa māte sazvanījusi cietuma vadību. Pirmais Eglīti atradis viņa kameras biedrs, taču apjucis un tā vietā, lai uzreiz padarītu vaļīgāku cilpu, viņš devies meklēt palīdzību.

Pēc kameras biedru teiktā, Eglītis bijis mierīgs un nav bijis agresīvs. Cietumā viņš pildījis bibliotekāra un sakarnieka pienākumus, rūpējies par cietuma iekšējo sakaru sistēmas darbību, vajadzības gadījumos remontējis arī sadzīves tehniku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!