Augstākā tiesa (AT) šodien, apelācijas kārtībā sāks izskatīt krāpšanā apsūdzētā Armanda Stendzenieka krimināllietu.
Kā ziņots, Kurzemes apgabaltiesa Stendzeniekam piesprieda brīvības atņemšanu uz 10 gadiem un sešiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju, bet pēc Amnestijas likuma piemērošanas sods viņam samazināts uz pusi - līdz pieciem gadiem un trīs mēnešiem. Stendzenieks šo sodu jau ir izcietis, un šā gada 21.janvārī viņš no apcietinājuma tika atbrīvots.

Krimināllietas izskatīšana apelācijas kārtībā bija paredzēta jau pērn decembrī, taču šajā tiesas sēdē Stendzenieks atteicās no sava ilggadējā advokāta Saulveža Vārpiņa aizstāvības un lūdza tiesu dot laiku viņa jaunajam advokātam Igoram Zvirbulim iepazīties ar apjomīgās lietas materiāliem. Šī iemesla dēļ lietas izskatīšana tika atlikta līdz aprīlim.

Stendzenieks arī iepriekš AT pieteica lūgumu nopratināt papildu 38 lieciniekus, kuru liecības viņš uzskata par būtiskām. Tiesājamais vēlas, lai tiesas sēdē atkārtoti tiktu nopratināts liecinieks Valentīns Kokalis, bet papildu liecinieku vidū ir "Parekss bankas" vadītāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis, bijušais premjers Andris Šķēle, bijusī virsprokurore Biruta Ulpe, jurists Juris Muižnieks, advokāts Andris Rukmanis, bijušais Drošības policijas darbinieks Andris Strautmanis, vairāki bijušie "Parekss bankas" darbinieki, Stendzenieka sadarbības partneri Vācijā u.c.

Jautājumu par liecinieku uzaicināšanu uz tiesas sēdi tiesa atstāja atklātu lūdz brīdim, kad tiks pārbaudīti lietas materiāli.

Kā ziņots, apgabaltiesa atzina "Bankas Baltija" (BB) pieteikto civilprasību par Ls 8 626 500 piedzīšanu un nolēma, ka Stendzeniekam bankai jāatmaksā Ls 6 798 321. Stendzenieks tiek apsūdzēts kredīta garantiju izkrāpšanā no AS "Ventspils nafta" (VN). Kredīta garantijas Stendzenieks esot izkrāpis, lai viņa uzņēmums ZuS saņemtu 18 miljonu ASV dolāru kredītu BB, tikpat lielu kredītu Maskavas bankā "Intertek", kā arī 10 miljonu ASV dolāru kredītu "Parekss bankā".

Apgabaltiesa atzina Stendzenieka vainu krāpšanā lielos apmēros par pierādītu. Viņš VN galvojumu kredīta saņemšanai BB un Maskavas bankā "Intertek" ieguvis ar viltu, jo jau zinājis, ka Vācijas rūpnīcas "Leune Werke" privatizācija nebūs iespējama, un šajā jautājumā maldinājis VN valdi, uzskata tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!