Prokurore Velta Zaļūksne krimināllietā par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos apsūdzētajiem lūdza piemērot reālus cietumsodus un aizliegumus ieņemt amatus valsts iestādēs, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.
Bijušo Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes direktora vietnieku Jāni Laizānu prokurore lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, un uz tik pat ilgu laiku aizliegt ieņemt amatu valsts iestādēs. FPP bijušo Iekšējās drošības daļas priekšnieku Raivi Freibergu prokurore lūdza sodīt ar trim gadiem cietumā, piecus gadus aizliedzot ieņemt amatus valsts iestādēs. Bijušo FPP amatpersonu Vasīliju Kivļonoku Zaļūksne lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, uz tik pat ilgu laiku aizliedzot ieņemt amatus valsts iestādēs. Savukārt FPP bijušo darbinieku Aldi Klemu prokurore lūdz sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu, aizliedzot gadu ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Apsūdzības krimināllietā uzrādītas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētie, būdami valsts amatpersonas, tīšām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, veica nelikumīgas darbības, kas saistītas ar Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos, tā nodarot būtisku kaitējumu valsts pārvaldības kārtībai. Viņu darbības arī izraisījušas smagas sekas, radot kaitējumu ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

Krimināllietu Centra rajona tiesa izskata slēgtā procesā.

Jau ziņots, ka 2006.gada novembrī saistībā ar Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanos četras FPP amatpersonas tika atstādinātas no amata. Toreiz VID un prokuratūra gan atteicās atklāt viņu identitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!