Foto: F64
Decembra sākumā notikušās Jauno ebreju kapu apgānīšanas lietā Valsts policijai (VP) nav neviena aizturētā, taču atrasti nodarījuma rīki - krāsu baloniņi, un izmeklēšanā iesaistījusies arī Drošības policija(DP), ceturtdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze". Savukārt Žaņa Lipkes pieminekļa apkrāsošanu policija ar šo gadījumu nesaista.

Lai arī 8. decembra nakts ebreju kapu apgānīšanas lietā būtisku jaunumu nav un noziegumu nav izdevies atklāt uz karstām pēdām, policija nezaudē cerību, ka vainīgie tiks noskaidroti.

"Izmeklēšana turpinās. Šobrīd neviena aizturētā nav, tomēr nevar teikt, ka policijai nebūtu neviena pavediena," laikrakstam sacīja VP Rīgas reģiona pārvaldes preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Toms Sadovskis. Viņš atzina, ka nozieguma izdarīšanas vietā atrasti priekšmeti, kas varētu palīdzēt neģēlības atklāšanā.

Laikraksts vēsta, ka tie ir krāsu baloniņi, ar kuriem apķēpāti kapakmeņi Jaunajos ebreju kapos, un šiem nozieguma izdarīšanas rīkiem norīkota DNS ekspertīze. Ja uz tiem palikuši pirkstu nospiedumi, tos varētu salīdzināt ne tikai ar daktiloskopiskajiem datiem, kas ir kriminālpolicijas rīcībā, bet arī ar biometriskajiem datiem, ko LR pilsoņi un nepilsoņi kopš 2007. gada nodod pirms pases saņemšanas, vēsta laikraksts.

Sadovskis atklāja, ka DP apzinājusi un uzklausījusi personas, kas sevi dēvē par skinhediem vai neonacistiem, tomēr pagaidām nav bijis pamats kādu no šīm personām aizturēt saistībā ar ebreju kapu apgānīšanu.

Kapos uz 89 kapu pieminekļiem pagaidām nenoskaidrotas personas uzpūtušas svastikas simboliku, visticamāk, noziegums izdarīts personu grupā. Divas dienas pirms vandalisma akta Rīgā atklāja Šimona Dubnova vārdā nosaukto ebreju vidusskolu, turklāt tas ir laiks, kad ebreji visā pasaulē svin Hanuku jeb Gaismas svētkus, piezīmē laikraksts.

Savukārt naktī uz 13. decembri apķēpāts ievērojamā ebreju glābēja Žaņa Lipkes piemiņas akmens, tomēr šajā gadījumā nekāda simbolika uz piemiņas akmens netika attēlota. Arī Lipkes piemiņas akmens apgānīšanas lietā būtisku jaunumu pagaidām nav, pavēstīja Sadovskis. Abus šos gadījumus policija nesaista.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!