Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Nekonstatējot zaudējumus, Iekšējās drošības birojs (IDB) izbeidzis krimināllietu par patvaļīgu koku ciršanu uz austrumu robežas aizsargājamajā dabas liegumā "Gulbju un Platpirovas purvs", vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms vairāk nekā četriem gadiem Valsts kontrole konstatēja, ka, lai izbūvētu austrumu robežu, ir izcirsti koki ne tikai robežas joslā, bet lielākā platībā. Tas nebija paredzēts būvprojektā. Robežjoslā Ciblas novada Līdumnieku pagastā tika izcirsta nevis 12 metru, bet vietām pat 80 metru plata josla. Netika žēloti arī aizsargājamos dabas liegumos augošie koki, par ko paredzēta kriminālatbildība. "Gulbju un Platpirovas purvā" nocirsto koku vecums bijis ap 170 gadiem.

Tika sākts kriminālprocess, izmeklējot patvaļīgu koku ciršanu, kas radījusi būtisku kaitējumu. Aizdomās turētie bija SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" projektu vadītājs Kaspars Macāns, SIA "VTV 14" valdes loceklis Valērijs Bluss un SIA "Avoti G" valdes loceklis Ivars Galiņš. Saistībā ar iespējamām nelikumībām austrumu robežas izbūvē IDB uz laiku bija aizturējis arī bijušo Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieku Normundu Garbaru.

Valsts vides dienests, iekļaujot no Dabas aizsardzības pārvaldes saņemtās ziņas, aprēķināja, ka ar koku nociršanu videi nodarītā kaitējuma apmērs ir 3 354 000 eiro. Tomēr VRS 2020.gada decembrī minēto lēmumu apstrīdēja Vides pārraudzības valsts birojam, kas to atcēla, tādējādi faktiski atzīstot, ka zaudējumi tomēr nav konstatēti.

Kā vēstīja raidījums, no IDB lēmuma redzams, ka Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra jau pēc tiesībsargājošo iestāžu sāktās izmeklēšanas ir precizējusi kadastra karti un noteikusi daudz plašāku valsts robežjoslas platumu. Līdz ar to teritorija, kurā izcirsti koki, juridiski vairs nav uzskatāma par mežu. Tas ļāvis izmeklētājiem secināt, ka ir piemērojams Valsts robežjoslas aizsardzības likums, nevis Meža likums un Valsts meža dienesta likums. Tādējādi zudis tiesiskais pamats konstatēt patvaļīgu koku ciršanu dabas liegumā un IDB kriminālprocesu izbeidzis.

Valsts kontroles revidenti ir pieprasījuši IDB iepazīties ar izbeigtās lietas materiāliem. Neatkarīgi no kriminālprocesa izbeigšanas Iekšlietu ministrijai un VRS ir pienākums izvērtēt iesaistīto amatpersonu atbildību.

Tomēr izbeigtajā lietā sākotnēji aizdomās turētās personas - Macāns, Bluss un Galiņš - aizvien ir apsūdzēti un tiek tiesāti citās tiesvedībās saistībā ar austrumu robežas izbūves laikā izdarītiem iespējamiem noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!