Foto: DELFI
Tā dēvēto "Latvenergo amatpersonu" lietu, kuru sāka 2010.gada vasarā, šogad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) plāno nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, piektdien žurnālistus informēja KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe.

Strīķe, jautāta par sekmēm tā dēvēto "skaļo lietu" izmeklēšanā, atzina, ka "Latvenergo" lieta "šogad viennozīmīgi" tiks nodota kriminālvajāšanas uzsākšanai. Viņa sacīja, ka šīs process ir nonācis noslēguma fāzē.

Pērn valsts budžetā ieskaitīti 77 500 eiro (aptuveni 54 467 lati), kas ar tiesas lēmumu "Latvenergo" kriminālprocesā atzīti par noziedzīgi iegūtu mantu, sacīja Strīķe.

Jautāta par citiem KNAB sāktajiem "skaļajiem procesiem", piemēram, "oligarhu lietu" un "Daimler" krimināllietu, Strīķe sacīja, ka tās pagaidām ir "citās fāzēs". Viņa norādīja, ka KNAB nekad nav solījis konkrētos datumos vai mēnešos lietas nodot prokuratūrai, uzsverot, ka izmeklēšanas ātrums nav atkarīgs vien no biroja. Korupcijas apkarotāja skaidroja, ka nereti izmeklēšanu kavē ilgas ekspertīzes un atbilžu saņemšana uz ārvalstu palīdzības lūgumiem. Nereti lietā iesaistītie ilgstoši atsakās dod, piemēram, balss paraugus.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks iepriekš sacīja, ka no pašlaik 45 lietām, kuras izmeklē KNAB, "Latvenergo", "Daimler" un "oligarhu lieta" ir prioritārās, kurām tiek pievērsta lielāka uzmanība.

"Latvenergo" kriminālprocesu KNAB sāka 2010.gada 14.jūnijā. Tas sāks saistībā ar amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam. Noziedzīgi noradījumi, par kuriem ir aizdomas, ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa.

KNAB aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro (aptuveni 940 000 latu) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesā sākotnēji bijušajam "Latvenergo" šefam Kārlim Miķelsonam, Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam piemērots apcietinājums, bet vēlāk pret drošības naudu visi no cietuma atbrīvoti.

Savukārt Šveices ģenerālprokuratūra ir jau sodījusi Francijas elektrostaciju iekārtu ražotājam "Alstom S.A" par savulaik notikušo kukuļdošanu vairākās valstīs,tai skaitā par kukuļdošanu "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai kompānija iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!