Foto: DELFI

Izmeklējot tā saukto "Latvenergo" amatpersonu lietā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau spējis pierādīt, ka daļa no arestētajiem līdzekļiem 448 tūkstošu latu apmērā ir iegūta noziedzīgi, tāpēc tiesa izlēmusi tos konfiscēt, portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

"Turpinot izmeklēšanu 2010.gada jūnijā uzsāktajā kriminālprocesā saistībā ar AS "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām, ir iegūts pietiekams pierādījumu kopums, lai jau pirmstiesas kriminālprocesa laikā daļu no arestētajiem finanšu līdzekļiem tiesa atzītu par noziedzīgi iegūtu mantu," vēsta Vitenburgs.

KNAB izmeklētājs ir izmantojis Kriminālprocesa likumā noteiktās tiesības un izdalījis krimināllietas materiālus par noziedzīgi iegūtu mantu, jo izmeklēšanas gaitā ir iegūti pietiekami pierādījumi, kas nerada šaubas par tās noziedzīgo izcelsmi un saistību ar noziedzīgu nodarījumu.

Vitenburgs stāsta, ka, izskatot KNAB izmeklētāja iesniegtos materiālus par noziedzīgi iegūtu mantu, tiesa nolēma – naudas izcelsme ir noziedzīga, tāpēc finanšu līdzekļi dažādās valūtās kopumā 448 000 latu apmērā ir konfiscējami, ieskaitot tos valsts budžetā. Tiesas lēmumi ir stājušies spēkā.

"Noziedzīgi iegūtu līdzekļu identificēšana, aresta uzlikšana un pierādījumu iegūšana ir notikusi, pateicoties KNAB izmeklētāju veiksmīgai sadarbībai ar vairākām ārvalstīm tiesiskās palīdzības ietvaros," stāsta Vitenburgs.

Jau ziņots, ka tā dēvēto "Latvenergo" amatpersonu lietu, kuru sāka 2010.gada vasarā, šogad KNAB plāno nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

"Latvenergo" kriminālprocesu KNAB sāka 2010.gada 14.jūnijā. Tas sāks saistībā ar amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam. Noziedzīgi noradījumi, par kuriem ir aizdomas, ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa.

KNAB aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro (aptuveni 940 000 latu) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesā sākotnēji bijušajam "Latvenergo" šefam Kārlim Miķelsonam, Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam piemērots apcietinājums, bet vēlāk pret drošības naudu visi no cietuma atbrīvoti.

Savukārt Šveices ģenerālprokuratūra ir jau sodījusi Francijas elektrostaciju iekārtu ražotājam "Alstom S.A" par savulaik notikušo kukuļdošanu vairākās valstīs,tai skaitā par kukuļdošanu "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai kompānija iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!