Foto: AFP/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai šā gada janvārī sākto kriminālprocesu pret kādas juridiskās firmas pārstāvi par cita cilvēka uzkūdīšanu dot tiesnesim kukuli un šīs naudas - 800 latu - piesavināšanos, portālu “Delfi” informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenais speciālists Andris Vitenburgs.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka 2011.gada nogalē kādā juridiskajā firmā pēc juridiskās palīdzības bija vērsusies persona, kas bija iesaistīta civillietā saistībā ar sūdzību par nekustamā īpašuma tiesību maiņu.

KNAB iegūtie pierādījumi ļauj secināt, ka juridiskās firmas pārstāvis, būdams civillietā iesaistīto personu pilnvarots pārstāvis, pamudinājis ieinteresēto personu ar viņa starpniecību dot kukuli kādas pilsētas tiesas tiesnesim par labvēlīgu nolēmumu šajā lietā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka juridisko pakalpojumu sniedzējs ir saņēmis 100 latus kā samaksu par juridiskajiem pakalpojumiem, kā arī piesavinājies nodošanai tiesnesim saņemto kukuli - 800 latus.

Šā gada februārī KNAB izmeklētājs atzina juristu par aizdomās turēto par kukuļa piesavināšanos.

Turpinot pirmstiesas izmeklēšanu un izvērtējot iegūtos pierādījumus, KNAB izmeklētājs jurista iespējamos noziedzīgos nodarījumus kvalificēja arī kā personas uzkūdīšanu nodot kukuli valsts amatpersonai.

Uzskatot, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir savākti pietiekami pierādījumi, KNAB izmeklētājs rosina saukt pie kriminālatbildības juridiskās firmas pārstāvi par uzkūdīšanu nodot kukuli valsts amatpersonai, par ko Krimināllikuma (KL) 323.panta pirmā daļa un 20.panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, un par kukuļa piesavināšanos, ko tā bija saņēmusi nodošanai valsts amatpersonai, par ko KL 321.panta pirmā daļa kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem.

Aizdomās turētajai personai piemēroti vairāki drošības līdzekļi - policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!