Foto: Valsts policija
Uzņēmējdarbības vidē aizvien tiek reģistrēti krāpniecības gadījumi, kad ļaundari pārtver uzņēmumu sūtītos e-pastus, kas satur informāciju par rēķiniem un maksājumu rekvizītus, izmaina tajos norādīto informāciju un izkrāpj naudu, informē Valsts policijā.

Policijā prtāls "Delfi" uzzināja, ka pēc e-pastu pārtveršanas krāpnieki veic e-pastos minētajos rekvizītos izmaiņas un norāda krāpnieku bankas kontu. Tādējādi uzņēmuma sūtītā nauda nenonāk sadarbības partnera uzņēmuma kontā, bet gan krāpnieku bankas kontā.

Par krāpniecības upuri kļuvis arī kāds Latvijas uzņēmums, kurš zaudējis 78 000 eiro.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) jau aprīlī ziņoja, ka ieguvusi informāciju par krāpniekiem, kuri, izmantojot ārzemju uzņēmumu e-pasta sistēmu zemo drošības līmeni, uzņēmumiem izkrāpuši naudu.

Uzlaužot dažādu uzņēmumu e-pastu serverus, krāpnieki iegūst informāciju par reāli notikušu darījumu rēķiniem. Kad krāpnieki pārtvēruši cietušo uzņēmumu sūtītos e-pastus ar pavadzīmēm un rēķiniem, viņi izmaina tajos maksājuma rekvizītus pret saviem bankas rekvizītiem. Tādējādi cietušie, nepārliecinoties par rekvizītu precizitāti, pārskaita konkrēto naudas summu uz krāpnieku bankas kontu, radot zaudējumus savam uzņēmumam, shēmu skaidro policijā.

Par tāda veida krāpniecības upuri kļuvis arī kāds Latvijā strādājošs uzņēmums, kuram ir sadarbības partneri dažādās valstīs. Latvijas uzņēmums pārskaitījis naudu uz noziedznieku norādīto bankas kontu Lielbritānijā un Čehijā, kopumā zaudējot 78 tūkstošus eiro.

Par krāpšanas gadījumu ENAP sācis pārbaudi.

Lai nekļūtu par krāpniecības upuri, policija aicina uzņēmumu vadību un par finanšu darījumiem atbildīgos darbiniekus būt uzmanīgiem. Pirms pārskaitīt naudu sadarbības partneriem, uzņēmumu darbiniekiem nepieciešams pārliecināties, ka rēķinā norādītais bankas nosaukums, bankas konts un uzņēmuma nosaukums atbilst sadarbības partnera norādītajai informācijai.

Gadījumā, ja tiek novērotas izmaiņas sadarbības partnera bankas nosaukumā vai bankas kontā, piemēram, pēkšņi parādījusies informācija par ārzemju banku un tās kontu vai mainījies ierastais vietējais konts, jāsazinās ar sadarbības partneri, lai pārliecinātos par šīs informācijas precizitāti. Šādos gadījumos labāk izmantot alternatīvos saziņas līdzekļus, piemēram, sazināties telefoniski vai nosūtīt faksa vēstuli.

Tāpat drošības nolūkos policija uzņēmumus aicina izmantot antivīrusu programmas un datorprogrammas ar atjauninātām versijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!