Foto: F64
Pirmdien kratīšanas vairākos ar nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" saistītajos uzņēmumos, visticamāk, notikušas kriminālprocesa ietvaros, kas saistīts ar Satiksmes ministrijas (SM) lūgumu tiesībsargājošajām iestādēm izvērtēt iespējamās "airBaltic" vienīgā valdes locekļa Bertolta Flika krāpnieciskās darbības uzņēmuma vadībā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kratīšanas, visticamāk, saistītas ar valdības uzdevumā SM iesniegto lūgumu Ģenerālprokuratūrai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) iesniegto lūgumu vērtēt Flika darbības.

Netiek gan izslēgts, ka nākotnē vienā kriminālprocesā varētu apvienot divas lietas, kuros figurē Flika vārds – par iespējamiem pārkāpumiem "airBalltic" vadībā un tā dēvēto "oligarhu lietu", kuras ietvaros maija beigās KNAB veica kratīšanas uzņēmumos un īpašumos, kas saistīti ar trīs ietekmīgajiem, par oligarhiem dēvētajiem politiķiem – Ventspils mēru Aivaru Lembergu, LPP/LC līderi Aināru Šleseru, un Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli.

Prokuratūrā portālam "Delfi" pirmdien norādīja, ka visa no SM saņemta informācija nodota izvērtēšanai KNAB. Biroja pārstāvis Andris Vitenburgs portālam "Delfi" apliecināja, ka kratīšanas notiek kāda kriminālprocesa ietvaros, bet izmeklēšanas interesēs nevēlējās atklāt, par ko šis process ierosināts.

Rīgas Centra rajona tiesā portālam "Delfi" apliecināja, ka pagājušas nedēļas laikā KNAB lūdzis atļaujas astoņām izmeklēšanas darbībām, un septiņi šādi lūgumi esot apmierināti. Tiesā gan neprecizēja, kādas izmeklēšanas darbības birojs lūdzis atļaut un kādos kriminālprocesos.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) portālam "Delfi" izmeklēšanas interesēs nevarēja apstiprināt, vai KNAB veic kratīšanas saistībā ar iespējamu jaunu kriminālprocesu, kura sākšanu SM iesniegumā lūdza izvērtēt pirms pāris nedēļām. "Domāju, ka tas ir saistīts ar iespējamajiem amata noziegumiem ["airBaltic" vadībā]," noteica ministrs.

Jau ziņots, ka septembra vidū SM vērsusies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret Fliku par iespējamām krāpnieciskām darbībām. "airBaltic" valde Flika pirms tam lūdza Uzņēmumu reģistrā (UR) reģistrēt Luksemburgā reģistrētajam fondam "Trasatlantic Holdings Company" pārdotās akcijas, kas bija starpība starp apmaksāto un neapmaksāto lidsabiedrības pamatkapitālu.

Šo "airBaltic" valdes rīcību valsts uzskata par nelikumīgu, jo aviokompānijas akcionāri vairāk nekā pirms gada - 2010.gada aprīlī - sapulcē lēma, ka neapmaksātā kapitāla daļa ir dzēšama. Šis akcionāru lēmums lidsabiedrības vienīgajam valdes loceklim Flikam bija jāreģistrē UR, ko viņš valstij nezināmu iemeslu dēļ nav izdarījis, apgalvoja tieslietu ministrs. UR gan Flika iesniegtās izmaiņas nereģistrēja dokumentu nepilnību dēļ.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un "Baltijas Aviācijas sistēmas" (47,2%). "Baltijas Aviācijas sistēmas" vienādās daļās pieder lidsabiedrības vadītājam Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited", par kura patieso labuma guvēju pieteicies Krievijas finansists Andrejs Rudeško.

Rudeško līdz pirmdienas dienas beigām ir jāapliecina valstij, ka viņš gatavs ieguldīt lidsabiedrības pamatkapitāla 50 miljonus latu, un tad valsts varētu lemt par proporcionālu ieguldījumu no savas puses. Pamatkapitāla palielināšana nepieciešama, lai atrisinātu aviokompānijas finanšu problēmas. Pēc neoficiālajiem datiem, tās zaudējumi kopš 2008.gada sasniedza jau 95 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!