Foto: LETA

Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis otrdien notikušajā tiesas sēdē, kurā par kukuļdošanu apsūdzēts bijušais Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Vladimirs Vaškevičs, nevarēja atminēties agrāk liecināto, tādēļ tiesā tika lasītas viņa iepriekš sniegtās liecības. Kravalis uzsvēra, ka viņš sadarbojies ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), informējot to par Vaškeviča mēģinājumiem viņu piekukuļot.

Tiesas sēde notika bez paša apsūdzētā Vaškeviča klātbūtnes. Arī iepriekšējās tiesas sēdēs Vaškevičs pats nevarēja iesaistīties tiesas procesā pēctraumatiskā sindroma dēļ, iepriekš informēja viņa advokāte Jeļena Kvjatkovska.

Kravalis savās liecībās vairākkārt uzsvēris sadarbību ar KNAB, kad Vaškevičs esot centies viņu kukuļot. Pēc Kravaļa teiktā, Vaškevičs 2010. gada beigās un 2011. gada sākumā viņam mašīnā esot atstājis naudu.

Kravalis uzsvēra, ka nav zinājis, kā rīkoties, jo Vaškevičs apgalvojis, ka viņam esot kontakti gan VID Finanšu policijā, gan pazīšanās ar tā laika KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti, līdz ar to, viņa iesniegums varētu tikt vērsts pret pašu Kravali. Tas arī esot bijis galvenais iemesls, kādēļ Kravalis par kukuli nav ziņojis uzreiz, bet gan desmit dienas pēc pirmās naudas saņemšanas.

Kravalis agrākajās liecībās skaidrojis, ka Vaškeviča mērķis bijis ietekmēt dažādus viņa lēmumus, tostarp personāla atlasē. Tāpat Vaškeviču interesējis, lai Kravaļa vadītais resors "piever acis" uz atsevišķām kravām.

Pēc KNAB pieprasījuma Kravalis ierakstīja virkni sarunu ar Vaškeviču, kā arī abi vairākkārt tikās sabiedriskās ēdināšanas vietās un mašīnās. Vairākkārt pēc šīm tikšanās reizēm uz Kravaļa automašīnas aizmugurējā sēdekļa atstāti polietilēna maisiņi, kuros atradusies nauda.

Vaškeviča advokāte Kvjatkovska vairākkārt pieminēja, ka Kravalis neatceroties savas liecības, uz ko Kravalis atbildēja, ka ir pagājis ilgs laiks.

Pēc prokurora jautājuma par Kravaļa un Vaškeviča savstarpējām attiecībām, Kravalis minēja, ka viņi neesot bijuši nekādi draugi un arī kopīgu interešu un ārpusdarba attiecību nav bijis.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 13. oktobrī.

Jau iepriekš ziņots, ka kukuļdošanas lietā KNAB aizturētais Vaškevičs tika apcietināts 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi – aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Kvjatkovskas teiktā, pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam – ārstēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!