Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ģenerālprokuratūrai krimināllietas materiālus, lai uzsāktu kriminālvajāšanu pret četrām personām, kas saistītas ar iespējamu kukuļošanu Latvijas Universitātes (LU) "Rakstu mājas" celtniecības iepirkuma procesā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

KNAB, neminot personu vārdus, ir izplatījis preses paziņojumu, kurā norādīts, ka KNAB kriminālprocesu uzsāka 2018. gada 22. maijā, balstoties uz aizdomām par noziedzīgiem nodarījumiem, par ko atbildība paredzēta Krimināllikuma 320. panta otrajā daļā un 323. panta otrajā daļā, proti, par kukuļa piedāvājuma un kukuļa pieņemšanu, kā arī kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai.

Portālam zināms, ka minētā valsts amatpersona ir Baiba Broka, kas tolaik ieņēma LU Iepirkumu komisijas priekšsēdētājas amatu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā minētais kriminālprocess papildus kvalificēts pēc Krimināllikuma 237.1 panta otrās daļas, proti, par stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu neievērošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā KNAB papildus konstatēja, ka kukuļa piedāvājumā iesaistītais uzņēmējs un cita fiziska persona glabājuši stratēģiskās nozīmes ierīces, kas paredzētas sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, radiosignālu detektēšanai, kā arī audioinformācijas ieguvei slēptā veidā. Šāda veida ierīces fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot.

Jau vēstīts, ka pērn jūlija sākumā KNAB lietā par vismaz 20 000 eiro kukuļņemšanu aizturēja Rīgas domes deputāti un LU rektora vietnieci juridiskajos jautājumos Baibu Broku, kā arī būvuzņēmējus Gunti Rāvi un Ivaru Milleru.

Neoficiāli izskanēja, ka kukulis, kas dots iepirkumā par LU daudzmiljonu projektu "Rakstu māja", maskēts kā ziedojums Brokas pārstāvētajai Biatlona federācijai. Broka jau nākamajā dienā tika atstādināta no rektora vietnieces amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!