Foto: LETA

Veselības aprūpes nozarei nākotnē tiks plānots finansējums, kas būs atbilstošs paredzētajai reformai un jaunajam finansējuma modelim, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers uzsvēra, ka tiks izveidots reformas plāns, nozares finansējuma modelis un tad tiks piedāvāts modelim atbilstošs finansējums. Pašlaik, saucot konkrētus skaitļus, tiktu apgrūtināta reformas veidošana, piebilda Kučinskis.

Viņš gan atgādināja, ka reformas sākumam tiks paredzēti 35 miljoni eiro, bet par pārējo finansējumu varēs runāt vēlāk.

Jau ziņots, ka veselības aprūpes nozare iepriekš pauda, ka neatbalsta valdības rīcības plānu un, ja netiks rasts kompromiss, varētu tikt izteikta neuzticība premjerministram.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ārkārtas valdes sēdē šodien pieņēma lēmumu valdībai izvirzīt kompromisa variantu par finansējuma palielināšanu veselības nozarei. Kompromisa variants paredz, ka nozares finansējums nākamgad sasniegs 3,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet 2018. gadā - 3,5% no IKP.

Kā pastāstīja arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šis ir kompromisa variants, jo iepriekšējais variants, kas 10. martā tika apstiprināts Veselības aprūpes nozares apakšnozares sēdē, paredzēja, ka 2018. gadā finansējumam veselības aprūpei vajadzētu būt 4,3% no IKP. Kā jau iepriekš norādīja LVSADA, šogad finansējums veselības aprūpei ir 3% no IKP.

Savukārt Veselības ministrija piedāvā nozares reformu četros posmos, kas paredz arī no valsts budžeta finansēto pakalpojumu pārskatīšanu, jaunā veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrādi šogad un tā ieviešanu no 2018. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!