Foto: LETA
Latvijā aizturētais Jurijs K., kurš Polijā tiek turēts aizdomās par liela daudzuma viltotu banknošu laišanu apgrozībā, jau ir izdots Polijas tiesībsargājošajām institūcijām, taču viņš ir pārsūdzējis Latvijas prokuratūras lēmumu par viņa izdošanu.

Kā sacīja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, Jurijs K. prokuratūras lēmumu pārsūdzējis Latvijas Augstākajai tiesai.

Starptautiskais organizētais grupējums, kas aizturēts saistībā ar liela daudzuma viltotu banknošu laišanu apgrozībā, darbojies arī Latvijā, iepriekš informēja Polijas Centrālās pretkorupcijas biroja (CBA) preses sekretārs Jaceks Dobžiņskis.

Viņš apliecināja, ka pāris mēnešu CBA un Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sadarbība vainagojās ar trīs personu arestu Polijā un Latvijā. Lieta saistīta ar aizdomām, ka starptautiski organizēta krimināla grupa izplatījusi viltotas banknotes.

Divus aizdomās turētos Latvijas valstspiederīgos CBA aizturēja viesnīcā Ļubļinā. Arestu veica speciāla CBA vienība un Polijas Nacionālās policijas Pretterorisma birojs, bet trešo personu Rīgā aizturēja KNAB, pastāstīja CBA preses pārstāvis.
Viņš arī apliecināja, ka kriminālais grupējums darbojās vairākās Polijas pilsētās - Ļubļinā, Kelcē un Vroclavā, kā arī Latvijā.

Ļubļinas reģionālais prokuroru birojs izvirzījis apsūdzību arestētajām personām par kriminālas grupas aktivitātēm un viltotas naudas izplatīšanu. Apsūdzētajiem draud desmit gadus ilgs cietumsods. Paredzēts, ka Latvijā aizturētā persona, pamatojoties uz Eiropas Aresta orderi, tiks nogādāta tiesāšanai uz Poliju.

CBA augstu novērtējis sadarbību ar Latvijas kolēģiem no KNAB.

Jau ziņots, ka Polijas CBA aģenti pagājušā gada rudenī Ļubļinā aizturēja divus Latvijas valstspiederīgos - 34 gadus veco Viktoru C. un 50 gadus veco Jevgeņiju G., savukārt KNAB nesen Rīgā aizturēja grupējuma līdzdalībnieku Juriju K., par kura apcietināšanu bija izdots Eiropas aresta orderis, vēsta aģentūra PAP.

Aizturētie Latvijas valstspiederīgie tiek turēti aizdomās par līdzdalību organizētā noziedzības grupējumā, kas nodarbojās ar viltotu banknošu starptautisku tirdzniecību.
Savu noziedzīgo aktivitāšu laikā viņi apgrozībā izplatījuši gandrīz 100 000 banknotes ar 20, 50 un 100 eiro nominālvērtību.

Polijā aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Kā iepriekš sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) preses pārstāvis Andris Vitenburgs, krimināllietas ietvaros KNAB sniedza nepieciešamo atbalstu Polijas partnerdienestam - CBA. Vitenburgs nesniedza informāciju par KNAB darbinieku reālo iesaisti nozieguma atklāšanā, vien paslavējot biroja sadarbību ar kolēģiem ārvalstīs. Tāpat biroja pārstāvis atteicās skaidrot, cik liela loma nozieguma pastrādāšanā bijusi tieši cilvēkiem no Latvijas.

"Sadarbojoties abām specializētājām pretkorupcijas iestādēm, veiksmīgi tika veiktas nepieciešamās darbības gan Latvijā, gan Polijā. KNAB atzīst, ka Polijā izmeklētā krimināllieta ir apliecinājums KNAB spējām operatīvi un efektīvi darboties arī starptautiskajā līmenī," norādīja Vitenburgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!