Foto: PantherMedia/Scanpix
Starptautiskās sadarbības rezultātā Valsts policija aizturējusi trīs vīriešus, kuri kopš 2009.gada Latvijā savervējuši vairākus desmitus narkotiku kurjeru nelegālo vielu sūtīšanai no Dienvidamerikas uz Eiropu, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes šefs Uģis Araks.

Aizturētie ir divi 1977.gadā un viens 1978.gadā dzimis vīrietis, kuri vervēja savus paziņas, solot viņiem labu peļņu, pārvadājot narkotikas no Dienvidamerikas valstīm uz Eiropu. Šādi viņi iesaistījuši noziedzīgajās darbībās vairākus desmitus cilvēku vecumā no 18 līdz 40 gadiem.

Narkotikas – heroīnu un kokaīnu – kurjeri veda uz valstīm Eiropā – Spāniju, Lielbritāniju, Holandi, līdz Latvijai narkotikas nav nonākušas. Arī desmiti kilogramu kaitīgo vielu izņemti citviet Eiropā. Aizliegtās vielas kurjeri lielākoties veduši ķermenī, proti, norijot, taču dažreiz slēpuši arī bagāžā. Araks norāda, ka neviens no šiem cilvēkiem vešanas procesā nav gājis bojā, taču kopumā pērn miruši trīs cilvēki, kuru norītās narkotiku kapsulas izšķīdušas.

Kurjeri bijuši lielākoties cilvēki no Vidzemes. Paziņas viņus savervēja, solot vieglu peļņu. Araks norādīja, ka vairāki no narkotiku vedējiem jau aizturēti dažādās Eiropas valstīs, arī Dienvidamerikā, un tur nokļuvuši cietumos. Daudziem kurjeriem ārvalstīs draud pat nāvessods.

Vervētāji par katru nolīgto kurjeru saņēma aptuveni 500 eiro (aptuveni 350 latus), savukārt kurjeru peļņa bija no 2000 līdz 3000 eiro (no 1400 līdz 2100 latiem).

Visi trīs aizturētie ir apcietināti, pret viņiem sākts kriminālprocess. Par nodarīto trim vīriešiem draud cietumsods līdz 15 gadiem. Savukārt starptautiskās operācijās rezultātā dažādās valstīs kopumā aizturēti aptuveni 10 cilvēki.

Galvenie narkotiku pārvadāšanas tīkla organizētāji nākuši no Āfrikas valstīm. Grupa savā starpā sazinājusies ar interneta starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!