Foto: DELFI
Latvijas vēstniecība Īrijā trešdien iesniedza notu Īrijas Ārlietu ministrijai, aicinot turpināt Latvijas pilsones Baibas Saulītes slepkavības lietas izmeklēšanu, informē Ārlietu ministrija.

Latvija aicina Īrijas iestādes turpināt lietas izmeklēšanu, izmantojot visus likumīgos līdzekļus, vienlaikus izsakot pateicību Īrijas kompetentajām institūcijām par ieguldīto līdzšinējo darbu lietas izmeklēšanā.

Ārlietu ministrija atgādina, ka 31.maijā Dublinas apgabala izmeklēšanas tiesa Baibas Saulītes nāvi atzina par "nelikumīgu nogalināšanu" (unlawful killing), vienlaikus paziņojot, ka lietas turpmāka virzība iespējama tikai gadījumā, ja tiks atrasti jauni pierādījumi vai Ģenerālprokuratūra izvirzīs apsūdzību kādam no aizdomās turamajiem.

Advokāts Džons Henesijs paudis publisku vilšanos par lietas iznākumu, norādot, ka tā praktiski ir izbeigta bez vainīgo sodīšanas, savukārt Īrijas policijas (Garda) pārstāvji pauda pārsteigumu par Ģenerālprokuratūras un izmeklēšanas tiesas lēmumu, jo aizvien vēl uzskata, ka tā bija pasūtījuma slepkavība. Ģenerālprokuratūras pārstāvji atteikušies no publiskiem komentāriem lietā, norādot, ka papildus informāciju par lietas virzības izbeigšanu var sniegt tikai Saulītes radiniekiem.

Jau vēstīts, ka Īrijas policijas izmeklētāji pirms pieciem gadiem nogalinātās divu māmiņas Saulītes lietu Ģenerālprokuratūrā nodeva jau 2008.gada vidū, tomēr apsūdzības nevienam no aizdomās turētajiem tā arī nav izvirzītas. Ģenerālprokuratūras pārstāve Džeimsa Hamiltone laikrakstam "Irish Times" atteicās komentēt prokuratūras lēmumu necelt apsūdzības Saulītes lietā aizdomās turētajiem, piebilstot, ka šādu informāciju pēc īpaša pieprasījuma varētu sniegt tikai upura ģimenes locekļiem.

Saulīte tika nošauta 2006.gada 19.novembrī pie savas mājas durvīm Īrijas pilsētā Svordsā. Pēc Īrijas policijas novērtējuma, Saulīte tika nošauta pēc viņas bijušā vīra Hasana Hasana pasūtījuma. Policija uzskata, ka Saulītes slepkavību palīdzēja organizēt vairāki noziedznieku grupējumi.

Kaut arī saistībā ar Saulītes slepkavību tika aizturēti vairāk nekā 20 cilvēki, līdz šim Saulītes slepkavības lietā nav izvirzīta neviena apsūdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!