Polija Latvijai izdevusi no Pārlielupes cietuma savulaik izbēgušo 1967.gadā dzimušo Ali Safu Gardašovu.
Gardašovs, kurš 1994.gadā kopā ar vēl vairāk nekā 80 ieslodzītajiem izbēga no Pārlielupes cietuma Jelgavā, šā gada 24.jūnijā tika aizturēts Polijā.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā informēja, ka Gardašovu no Polijas uz Latviju konvojēja 31.janvārī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes darbinieki.

Polijas valsts tiesībsargiem aizturētais uzdevās par Abdulu Basajevu. Pēc aizturēšanas Gardašovs tika ievietots nelegālo imigrantu nometnē. Personības pārbaudes laikā konstatēts, ka viņš nosaucis citu vārdu un ka jau vairāk nekā desmit gadus tiek meklēts kā bēglis no cietuma Latvijā.

Apsūdzība Gardašovam par bēgšanu no ieslodzījuma vietas celta jau 1994.gadā. Par bēgšanu no ieslodzījuma vietas var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem. Līdz ar to Gardašovam Latvijā būs jāizcieš deviņi gadi cietumā par slepkavību, kā arī vēl tiesas piespriestais sods par bēgšanu no cietuma.

Gardašovs 1993.gadā notiesāts par slepkavību ar brīvības atņemšanu uz desmit gadiem. Apsūdzībā teikts, ka 1993.gada 9.martā Rīgā pie komercveikala "Sabīne" viņš nošāvis 14 gadus vecu pusaudzi, pieliekot pistoli jaunietim pie galvas.

Gardašovs toreiz izmeklēšanā stāstījis, ka pistoli nejauši atradis, vēlējies tikai ar to "paspēlēties" un ierocis nejauši izšāvis. Viņa teikto gan liek apšaubīt tas, ka Gardašovs savulaik dienējis Afganistānā. Par dalību kaujās saņēmis ordeni "Sarkanā Zvaigzne" un pēc atvaļināšanas no dienesta viņš atzīts par 3.grupas invalīdu.

Gardašovs dzimis Azarbaidžānā. Kopā ar viņu 1994.gadā no Pārlielupes cietuma izbēga vēl vairāki azerbaidžāņi, kas toreiz licis domāt, ka tieši šie notiesātie bija bēgšanas iniciatori un rīkotāji.

Joprojām nav atrasti pieci no Latvijas cietumiem izbēgušie. Viņu vidū Noriks Kokļans un Ali Gasimovs, kuri bija notiesāti par bandītismu, arī šie ieslodzītie izbēga 1994.gadā. Kopš 1993.gada meklēšanā ir Viktors Uvarovs un Aleksandrs Gellers no tā sauktās Vadima Liedes bandas. Liede šobrīd aizturēts ASV. Meklēšanā ir arī 1993.gadā no centrālcietuma izbēgušais Igors Mutins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!