Foto: LETA

Lielgabala nolaupīšanā no padomju memoriāla apsūdzētais zemnieks un uzņēmējs Gundars Kalve varētu izlīgt ar Jēkabpils pašvaldību par koku bojāšanu.

Prokuratūra pagājušā gada nogalē Kalvem cēla apsūdzību pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, koku bojāšanu parkā un par kapa apgānīšanu, nolaupot uz tā novietoto pieminekli.

Prokuratūras preses pārstāve Ieva Šomina skaidroja, ka lieta joprojām ir prokuratūrā. Daļā par koku bojāšanu Kalve ir noslēdzis izlīgumu ar Jēkabpils pašvaldību, tomēr šāds izlīgums neesot juridiski korekts.

Kriminālprocesa likums nosaka, ka izlīgums jāslēdz Probācijas dienestā, pie notāra vai pie lietas virzītāja. Apmēram pirms mēneša prokurore informēja Probācijas dienestu par nepieciešamību organizēt izlīgumu. Šis process var aizņemt laiku līdz sešiem mēnešiem, taču prokuratūras rīcībā patlaban nav informācijas, kāds ir progress izlīguma noslēgšanā.

Kad noslēgs izlīgumu, tad tiks lemts par lietas izbeigšanu daļā par koku bojāšanu.

Otra apsūdzība - par kapu apgānīšanu - joprojām ir spēkā, nav grozīta un prokuratūrā tiks lemts par procesa pabeigšanas iespējām. Process paredz iespēju to pabeigt gan prokuratūrā, gan nosūtot lietu uz tiesu, norādīja Šomina.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Kalve ir zemnieku saimniecības "Kalves" un uzņēmuma "Krustpils enerģija" īpašnieks. Tāpat viņš kopā ar Atmodas laika līderi Daini Īvānu un citām personām darbojas Jēkabpils latviešu biedrības valdē. Presē pieejamās ziņas liecina, ka Kalve ir arī zemessargs, tomēr ņemot vērā prokuratūras celto apsūdzību viņš atstādināts no zemessarga amata pienākumu pildīšanas

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka toreizējais nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" saraksta līderis Kalve 2013. gada jūnijā kļuva par Krustpils novada domes priekšsēdētāju un šo amatu ieņēma līdz 2015. gada janvārim.

Kalve ir arī viens no brīvprātīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri karo Ukrainas pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!