Jelgavas policijā saņemts pilsētas iedzīvotājas Ilgas Vilkas iesniegums, kurā viņa lūdz ierosināt krimināllietu par goda un cieņas aizskaršanu pret paranormālo parādību sludinātāju Jāni Štokni ar pseidonīmu Kalns, kurš Jelgavā izplatījis apvainojošus paziņojumus.
Drošības policija turpina pārbaudīt materiālus par paranormālu parādību sludināšanu pusaudžiem, kas negatīvi ietekmēja viņu psihi.

Štoknis, kas Jelgavā pazīstams ar savu darbošanos SIA "Latvijas mediju centrs Laija" un kā grāmatas "Dvēsele" autors, apstiprināja, ka trešdien viņš Jelgavā izplatījis apmēram 4000 "apsūdzības paziņojumu" pret Vilku, vairākiem masu mediju darbiniekiem un likumsargājošo iestāžu darbiniekiem, kuri esot uzsākuši "pret viņu vērstu kampaņu". Paziņojumus viņš izplatījis daudzdzīvokļu māju pastkastītēs centrā, Sudrabu Edžus ielā, Brīvības bulvārī, RAF dzīvojamā masīvā un Vīgriežu ielā.

A4 formāta paziņojumā ar "trakās sievas" Vilkas fotogrāfiju Štoknis "melu kampaņas izvēršanā un saslimšanā ar ļoti bīstamu sērgu - melošanu" apsūdz "no psihes slimības nepasargāto" Psihosomatikas un psihiatrijas katedras asistentu Artūru Utinānu, Reliģisko lietu pārvaldes vadītāju Ringoldu Balodi, "kas izrādījās vislielākais melu sērgas pārnēsātājs", Drošības policijas pārstāvjus, "kas sērgas ietekmē, protams, vairs nav sevišķi nopietni drošībnieki", "Zemgales Ziņu" "sevišķi smagi slimo" žurnālistu Gaiti Grūtupu un galveno redaktori Ligitu Timmu, "Vakara Ziņas", "Paralēlo Latviju", "Bez tabu" un TV5.

Vilka pauda, ka domstarpības ar Štokni sākušās apmēram pirms gada, kad viņš psiholoģijas nodarbību aizsegā negatīvi iespaidojis viņas 16 gadus veco meitu Līgu. No tuvākiem komentāriem par notikušo Vilka atturējās, jo "Līga jau mēnesi neapmeklē Kalna nodarbības un ar viņa piekritējiem jebkādas attiecības pārtraukusi. Man ir grūti par notikušo runāt, jo Kalns visiem pūliņiem centās sagraut manu ģimeni. Es nemaz nerunāju par naudas līdzekļiem, kas tika izdoti, jo nodarbības pie Kalna ir par maksu".

"Tās ir vairāk nekā ārprāts, ko tagad dara Kalns manai ģimenei! Es pati nesaprotu, kā es varēju tik ilgi akli piekrist viņa uzskatiem. Vienīgais, ko es tagad varu darīt, ir stāstīt jauniešiem, lai zina, kas slēpjas Kalna mācības aizsegā."

"Zemgales Ziņu" galvenā redaktore Ligita Timma sacīja, ka arī laikraksta kolektīvs apsver iespēju vērsties ar iesniegumu policijā par minēto cieņu un godu aizskarošo paziņojumu. "Visticamāk, ka mēs arī vērsīsimies policijā," teica Timma.

Jelgavas kārtības policijas priekšnieks pēc iepazīšanās ar Štokņa izplatīto paziņojumu sacīja, ka tajā ir saskatāma cieņas un goda aizskaršana. "Katrs var domāt ko grib, bet šajā gadījumā uzskati pausti publiski, izmantojot daudzskaitlīgi tiražētus paziņojumus. Viss atkarīgs no tā, vai Kalns nenoliegs, ka ir tās rakstījis un izplatījis," viņš teica.

Vilka vēl pirms Jelgavā izplatītā Kalna paziņojuma vērsusies vairākās tiesībsargājošajās instancēs, lai pārtrauktu Kalna aktivitātes nepilngadīgu bērnu iesaistīšanā savās "dvēseļu pētnieku kluba" aktivitātēs.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš sacīja, ka pašvaldība jau gada sākumā sākusi informēt izglītības iestāžu vadītājus, pedagogus, ārpusklases darba organizatorus un kultūras darbiniekus par Štokni kā "specifisku ideju paudēju", no kā bērni būtu jāpasargā.

"Sabiedrības informēšanu pašvaldība uzsāka, ņemot vērā Kalna aktivitātes Jelgavā un izglītības pārvaldē saņemtos daudzos zvanus no satrauktajiem vecākiem, ka Kalna ietekmē bērniem rodas problēmas ģimenē. Diemžēl Kalns darbojas SIA aizsegā," klāstīja Rāviņš.

Savukārt Kalns pauda, ka arī turpmāk nolēmis Jelgavā izplatīt līdzīgus paziņojumus: "Drīzumā mēs slēgsim līgumu ar "Latvijas pastu" par apsūdzības piegādi lauku rajonu iedzīvotājiem. Mans mērķis ir panākt, lai mani iesūdz tiesā visi, kuri mani apmelo. Tad krimināllietas izskatīšanā, kurā būšu kā apsūdzētais, es zinu, ka atklāsies visa taisnība."

Tieslietu ministrijas Reliģisko lietu pārvalde (RLP) marta sākumā nodeva Drošības policijas rīcībā ar Jelgavas paranormālo parādību sludinātāju Jāni Štokni saistītos lietas materiālus .

Par Štokni RLP sāka interesēties pēc tam, kad Jelgavas policijā tika saņemts kāda nepilngadīgā vecāku iesniegums. Policija tika informēta par to, ka Štoknis iesaista pusaudžus, pēc vecāku domām, kādas reliģiskas sektas darbībā.

Pārbaudot faktus, tika noskaidrots, ka Štokņa darbībām nav saistības ar reliģiju, bet drīzāk tā bija paranormālu parādību sludināšana pusaudžiem, kas negatīvi ietekmēja viņu psihi. Tā kā RLP juridiskās daļas darbinieki Štokņa darbības uzskatīja par pretlikumīgām, tika nolemts viņa lietas materiālus nodot Drošības policijas rīcībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!