Foto: Valsts policija
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde nosūtījusi Ludzas rajona prokuratūrai kriminālprocesu par 889 gramiem zelta juvelierizstrādājumu kontrabandu, lūdzot uzsākt kriminālvajāšanu, portālu "Delfi" informēja VID.

23.janvārī, pārbaudot vilcienu Maskava-Rīga, robežsargi pamanīja, ka vienam no pasažieriem - 1967.gadā dzimušam Igaunijas iedzīvotājam - ir izrakstīts Eiropas apcietinājuma orderis. Tika noskaidrots, ka Igaunijas iedzīvotājs ir izsludināts tā saucamajā "Interpola meklēšanā" par bruņotu juvelierizstrādājumu veikala aplaupīšanu Somijā, bandas sastāvā, pielietojot vardarbību - sasienot veikala personālu un klientus un draudot ar šaujamieročiem.

Pārbaudot vīrieti, viņa kabatās atrasti zelta izstrādājumi – daži gredzeni un divi zelta atlējumi. Zelta lējumi bija veidoti amatnieciski, pārkausējot vienā lējumā vairākus juvelierizstrādājumus ar visiem dārgakmeņiem. Iespējams, minētās darbības tika veiktas, lai apgrūtinātu nolaupīto juvelierizstrādājumu atpazīšanu, pieļauj VID.

Ievedot zeltlietas, minētais pasažieris to nebija deklarējis muitas amatpersonām, tādēļ minētais kriminālprocess 5.februārī tika nodots VID Muitas kriminālpārvaldei. Ievestā zelta svars – 889 grami, bet tā vērtība, pat amatnieciski pārkausētā veidā, pēc kompetento institūciju atzinuma ir 14 087,50 lati.

Valsts robežsardze, izpildot Somijas izrakstīto Eiropas apcietinājuma orderi, aizturēja Igaunijas iedzīvotāju, savukārt VID Muitas kriminālpārvalde papildus lūdza tiesai piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu Latvijā ierosinātā kriminālprocesa ietvaros, un 2013.gada 11.aprīlī ar Rīgas Ziemeļu rajona tiesas izmeklēšanas tiesneša lēmumu Igaunijas iedzīvotājam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Pēc notiesāšanas Latvijā par zelta juvelierizstrādājumu kontrabandu, persona tiks izdota Somijai, kur pret to ierosināts kriminālprocess par laupīšanu, bet zeltlietas kā lietiskais pierādījums tiks nodotas Somijai pievienošanai kriminālprocesam par laupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!