Foto: LETA
Apelācijas instancē izskatot tā dēvēto tiesnešu kukuļošanas lietu, prokurors Māris Leja lietā apsūdzēto tiesnesi Irēnu Poļikarpovu lūdza sodīt ar piecu gadu cietumsodu iepriekš prasīto astoņu gadu vietā, jo, mainoties likumam, samazinājies tajā noteiktais minimālais sods par viņai inkriminēto nodarījumu, portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas pārstāve Baiba Kataja.

Pirmās tiesu instances debatēs prokurors tiesnesi lūdza sodīt ar brīvības atņemšanu un astoņiem gadiem un šādu sodu Rīgas apgabaltiesa Poļikarpovai arī piesprieda. Taču tagad, ņemot vērā grozījumus likumā, prokurors prasīto sodu samazinājis, jo pašlaik par noziegumu, kurā apsūdzēta Poļikarpova, kā minimālais sods paredzēta brīvības atņemšana uz pieciem gadiem.

Arī Poļikarpovas advokāte Guna Kaminska lūdza tiesu ņemt vērā grozījumus likumā. Viņa lūdza tiesnesi sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu. Advokāte kā atbildību mīkstinošus apstākļus minēja vaļsirdīgu atzīšanos, pozitīvu raksturojumu un neaptraipītu darba mūžu 42 gadu garumā.

Pēdējā vārdā otrdien Poļikarpova vēlreiz atzina savu vainu un materiālu vērtību pieņemšanas faktu un lūdza tiesu noticēt, ka atzīšanās sirdī notikusi jau pirms četriem gadiem. Tāpat bijusī tiesnese sacīja, ka ka viņa jau ir sodījusi sevi pati, zaudējot darbu un sabojājot veselību.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka pirmdien AT sadalīja krimināllietu, kurā par kukuļošanu apsūdzētas bijušās tiesneses Beatrise Tālere un Poļikarpova, atsevišķi izdalot mirušās Tāleres epizodes.

2008.gada februāri Rīgas apgabaltiesa Tāleri atzina par vainīgu kukuļa pieņemšanā un apzināti nelikumīgu lēmumu taisīšanā, bet Poļikarpova atzīta par vainīgu kukuļa pieņemšanā. Pirmās instances tiesa abas tiesneses sodīja ar astoņu gadu cietumsodu, piemēroja arī daļēju mantas konfiskāciju. Spore un Zundurs atzīti par vainīgiem kukuļdošanā. Taču tiesas lēmums tika pārsūdzēts.

Abas tiesneses KNAB darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!