Foto: VID

2019. gadā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde kontroles pasākumu rezultātā izņēmusi 119,33 miljonus cigarešu, kas ir par 27% vairāk salīdzinājumā ar 2018. gadu, kad izņemti tika 93,87 miljoni cigarešu, liecina Muitas pārvaldes apkopotā informācija.

Valstij novērsto zaudējumu apmērs ir 18 miljoni eiro apmērā.

Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē tās locekļiem norādīja, ka 2018. gadā un 2019. gadā saskatāma tāda kā jauna tendence, proti, vairāki lielāki kontrabandas cigarešu "ķērieni" bijuši Rīgas ostā. Zukuls skaidroja, ka iepriekš – 2018. gadā, 2017. gadā un 2016. gadā – būtiski aizturētie subjekti bijuši uz Austrumu robežas, taču tagad par tendenci kļuvusi osta.

Kā lielākos cigarešu kontrabandas novēršanas gadījumus, Muitas pārvalde minējusi no Indijas nosūtītā jūras konteinerā, kurā pēc pavaddokumentiem bija jābūt tekstilpreču kravai, atklātus 13,5 miljonus cigarešu, kā arī no Apvienoto Arābu Emirātiem nosūtītā jūras konteinerā keramikas izstrādājumu vietā noslēptus 7,35 miljonus cigarešu.

Tāpat Muitas pārvalde uzgājusi no Lietuvas iebraukušā kravas automašīnā koka brusās speciāli veidotās cigarešu slēptuvēs 9,9 miljonus cigarešu un no Krievijas ievestā kravā, kurā pēc pavaddokumentiem bija jābūt ģipša apmetumam, 6,5 miljonus cigarešu.

Savukārt sadarbībā ar Valsts robežsardzi divos Mongolijas pilsoņu vadītos transportlīdzekļos ar viltotiem diplomātiskajiem numuriem atklāts 5,1 miljoni cigarešu.

Runājot par kontroles pasākumu rezultātā izņemtām narkotiskām, psihotropām vielām un prekursoriem, Zukuls norādīja, ka pērn Muitas pārvalde izņēmusi 4775 kilogramus šādu vielu. Tas ir 21 reizi vairāk nekā 2018. gadā, kad izņemti tika 225 kilogrami. Turklāt no visiem pērn atklātajiem narkotiku, psihotropo vielu un prekursoru gadījumiem 85% atklāti pasta sūtījumu kontroles rezultātā.

Kopumā Muitas pārvalde 2019. gadā narkotiskās vielas atklājusi 822 gadījumos. No tiem 576 gadījumos tas noticis ar kinologu un darba suņu dalību, bet 246 gadījumos narkotikas atklātas bez kinologu līdzdalības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!