Foto: F64
Policija "Neo lietā" izmeklē versiju, ka Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta pētniekam Ilmāram Poikānam bija līdzdalībnieki Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un arī uzņēmumā "Exigen Sevices Latvia", kas izstrādājis Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), no kuras "Neo" ieguva 7,5 miljonus dokumentu.

Tā ceturtdien Saeimas debatēs par demisijas pieprasījumu sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Viņa uzrunā deputātiem atzina, ka neapspriedīs, vai Neo paveiktais ir labs, vai tas bija sabiedrības interesēs, bet gan par likuma ievērošanu.

Ministre atkārtoti uzsvēra, ka policija savā darbībā vadījās vienīgi pēc likuma, un kratīšanas laikā pie Poikāna darbā un arī pie LTV žurnālistes Ilzes Naglas mājās policija vēlējās noskaidrot, "kurš ir "Neo", vai tas ir Pokāns, Nagla, vai kāds cits", noskaidrot ne tikai, kurš fiziski ieguva datus no VID, bet arī to, kurš izdomāja Neo tēlu.

Viņa arī atgādināja, ka pēc datu publiskošanas Neo apgalvoja, ka viņa "armijā" ir vairāki zinoši datorspeciālisti, bet tagad apgalvo, ka darbojās viens.

Ministre aicināja policijai atļaut darīt savu darbu, un nepieļaut to, ka noziegumus izmeklē nevis likuma ietvaros, bet pēc sabiedrības viedokļiem par nozieguma labumu vai sliktumu.

Jau vēstīts, ka policija pagājušajā otrdienā VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja pētnieku Poikānu. Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!