Foto: PantherMedia/Scanpix
Atzīstot, ka nav ievērotas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, Augstākā tiesa (AT) ceturtdien par trim mēnešiem mīkstināja iepriekš piespriesto 11 gadu cietumsodu Oļegam Morozam un Jānim Sniedzem, kuri apsūdzēti par 2010.gada aprīlī izdarīto 27 gadus vecā krāslavieša slepkavību desmit latu parāda dēļ.

Vēl pret diviem no pieciem šajā lietā apsūdzētajiem vīriešiem AT kriminālprocesu izbeidza, jo prokurors atteicās no apsūdzības.

Kriminālprocesā uz apsūdzēto sola sēdās Oļegs Morozs, Jānis Sniedze, Dmitrijs Avsjuks, Ralfs Sniedze un Ainārs Liepiņlauskis. Saskaņā ar apsūdzību tieši Morozs un J.Sniedze noslepkavojuši vīrieti, kurš Rīgā bija ieradies darba meklējumos no Krāslavas, bet pārējie apsūdzētie to noskatījušies un par notikušo nav ziņojuši policijai.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, slepkavībā apsūdzētajiem Morozam un J.Sniedzem AT šodien atcēla pirmās instances tiesas noteikto 11 gadu cietumsodu.

Piemērojot Krimināllikuma (KL) 49.1 panta 1.punktu, AT viņiem abiem piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz desmit gadiem un deviņiem mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem.

KL 49.1 panta 1.punktā teikts - ja tiesa konstatē, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, tā var šo apstākli ņemt vērā pie soda noteikšanas un sodu mīkstināt.

Tāpat AT atcēla pirmās instances tiesas spriedumu daļā par R.Sniedzes notiesāšanu pēc panta par sevišķi smaga nozieguma slēpšanu un daļā par Liepiņlauska notiesāšanu pēc panta par neziņošanu, ja droši zināms, ka izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums.

Attiecībā uz R.Sniedzi un Liepiņlauski prokurors bija atteicies no apsūdzības. AT šodien kriminālprocesu daļā pret viņiem abiem izbeidza. Kā skaidroja Kataja, R.Sniedze ir J.Sniedzes brālis, un cilvēku nevar tiesāt par tāda nozieguma slēpšanu, kuru izdarījis viņam tuvs radinieks. Savukārt Liepiņlauski nevar tiesāt par neziņošanu, ja viņš pats sākotnēji bijis aizdomās turētais par šī nozieguma izdarīšanu.

Pirmās instances tiesas spriedumu daļā par Avsjuka notiesāšanu un sodīšanu ar reālu brīvības atņemšanu uz vienu gadu AT šodien atstāja negrozītu.

Pilns šodien pasludinātā AT Krimināllietu tiesu palātas sprieduma teksts būs pieejams tiesā 16.maijā, bet pēc tam desmit dienu laikā procesa dalībnieki šo nolēmumu varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, izskatot minēto lietu pirmajā tiesu instancē, Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 27.decembrī Morozu un J.Sniedzi atzina par vainīgiem slepkavībā, kas izdarīta grupā, un saskaņā ar KL 117.panta 10.punktu piesprieda viņiem 11 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Avsjuku un R.Sniedzi apgabaltiesa atzina par vainīgiem sevišķi smaga nozieguma slēpšanā, kas paredzēts KL 313.panta 2.daļā. Avsjuks par to tika sodīts ar reālu cietumsodu uz vienu gadu, bet R.Sniedze - ar 200 stundu piespiedu darbu, taču tiesa uzskatīja, ka viņš savu sodu jau ir izcietis, atrodoties apcietinājumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā.

Savukārt Liepiņlauski Rīgas apgabaltiesa atzina par vainīgu neziņošanā, ja droši zināms, ka izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums. Saskaņā ar KL 315.pantu tiesa viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Par Rīgas apgabaltiesas 2011.gada 27.decembra spriedumu apelācijas sūdzības iesniedza abi visbargāk sodītie vīrieši - Morozs un J.Sniedze.

2010.gada 24.aprīlī ap plkst.1 Rīgā, Čiekurkalna 2.garās līnijas un 2.šķērslīnijas krustojumā, tika atrasts vīrieša līķis. Viņam tika konstatētas aptuveni desmit durtas brūces. Mirušajam mugurā bija vien krekls un bikses, virsdrēbju nebija. Tas ļāva policijai izdarīt secinājumu, ka 1983.gadā dzimušais vīrietis, visticamāk, noslepkavots pavisam citur, bet uz ielas atnests vai atvests jau miris.

Ziemeļu iecirkņa Kriminālpolicijas darbinieki nekavējoties sāka procesu par miesas bojājumu nodarīšanu, kuru rezultātā iestājusies cilvēka nāve. Veicot virkni dažādu operatīvo pasākumu, policija jau 26.aprīlī aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu aizturēja piecus 1967., 1972., 1984., 1986. un 1987.gadā dzimušus vīriešus, viņu vidū arī divus brāļus. Visi aizturētie bija iepriekš tiesāti, nekur nestrādāja un samērā bieži lietoja alkoholu. 1967.gadā dzimušajam vīrietim nebija ne noteiktas dzīvesvietas, ne arī personas koda.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka cietušais krāslavietis kopā ar pieciem aizturētajiem vīriešiem 23.aprīlī pa dienu kādā dzīvoklī Čiekurkalnā lietojis alkoholu. Pēkšņi kāds no kompānijas atminējies, ka krāslavietis ir parādā desmit latus, par ko izcēlies strīds, kas beidzies ar slepkavību. Kā liecina ekspertīzes, cietušā nāve iestājusies jau aptuveni plkst.18-19. Slepkavas nogaidījuši diennakts tumšo laiku un līķi iznesuši turpat netālu uz ielas. Pēc tam viņi atgriezušies dzīvoklī un kopīgiem spēkiem mēģinājuši to satīrīt, lai slēptu pēdas.

Policija uzsver, ka cietušais nav bijis līdzīga dzīvesveida piekritējs, kādi ir aizturētie. Jaunais vīrietis Rīgā ieradies no Krāslavas cerībā atrast darbu. Galvaspilsētā viņš dzīvojis pie radiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!