Valsts policijas veiktajā dienesta pārbaudē saistībā ar kontrabandas gaļas atrašanas lietu Mārupē policijas rīcībā nav konstatēti pārkāpumi. Piektdien policijā tika pabeigta dienesta izmeklēšana, kurā konstatēts, ka 15.septembrī Rīgas rajonā ceļu policijas atbildīgais Juris Jēkabsons, pildot savus dienesta pienākumus, pārbaudīja ceļu policijas inspektoru darbu. Jēkabsons braucis ar ceļu policijas trafareto automašīnu un bija policijas formas tērpā.
Dienesta pārbaude konstatējusi, ka pulksten 23, braucot no Rīgas apvedceļa uz lidostu "Rīga" pa Jaunmārupes ceļu Mārupes pagastā, Jēkabsons ievērojis, ka uz SIA "Mārupe" zvēru fermas pusi nogriežas kāda vieglā automašīna. Būdams Mārupes iedzīvotājs un zinot, ka minētais ceļš beidzas pie zvēru fermas un tur agrāk bijušas vairākas zādzības, policists nolēma pārbaudīt minēto automašīnu.

Pārbaudes materiālos teikts, ka, piebraucot tuvāk, viņš ieraudzījis, ka zvēru fermas pagalmā atrodas divas vieglās automašīnas un blakus tām stāv vairāki vīrieši. Sakot, ka ir policijas darbinieks, Jēkabsons pavaicājis, ko viņi dara zvēru fermas teritorijā, un lūdzis uzrādīt personu apliecinošus dokumentus. Vīriešiem esot atbildējuši, "ka viņi dzerot alu un skaitot zvaigznes", un pa gabalu uzrādīja vadītāja apliecību, kuru Jēkabsons tumsā nevarēja izlasīt. Sarunu tonis no vīriešu puses bija augstprātīgs un izaicinošs.

Aizbraucot no zvēru fermas, policists situāciju zvēru fermā pa tālruni darīja zināmu Mārupes pagastā patrulējošajai pašvaldības policijas grupai, kura tobrīd tuvumā patrulēja. Tobrīd tajā, pamatojoties uz līgumu ar Mārupes pagasta domi, strādāja Olaines policijas nodaļas darbinieki Mocaks un Dreimanis, kuri bija ģērbti policijas formas tērpos.

"Pulksten 23.40 viņi ieradās zvēru fermā. Mocaks, sakot, ka ir policijas darbinieks, pajautāja vīriešiem, kas viņi ir un ar kādu mērķi te atrodas. Nesaņēmis atbildi, Mocaks palūdza vīriešiem uzrādīt personību apliecinošus dokumentus," teikts pārbaudes materiālos. Pēc vadītāja apliecību uzrādīšanas viņš esot pierakstījis vīriešu datus, kā arī divu tur atrodošos automašīnu valsts numuru zīmes un aizbraucis.

Policija pēc veiktās dienesta pārbaudes un savāktajiem meteriāliem secinājusi, ka Pārtikas un veterinārā dienesta un Kontrabandas apkarošanas centra darbinieku apgalvojumi, ka policijas darbinieki Jēkabsons un Mocaks bija iepriekš informēti par viņu darbību Mārupes pagastā, pārbaudes gaitā neesot apstiprinājušies.

Pirmdien Mārupes pagastā tika atklāta liela nelegāla saldētava, kurā glabājās vairāk nekā 180 tonnas putnu gaļas, kā arī 40 tonnas cūkgaļas. Nelegālajā saldētavā atrastās 180 tonnas putnu gaļas pieder SIA "Viats". Putnu gaļa ir bijusi gan no ASV, gan arī nezināmas izcelsmes. Tāpat gaļai ir konstatēti viltoti marķējumi.

Turklāt minētajai firmai "Viats" piederošajā noliktavā "Abava" konfiscēti arī 1200 kilogrami vistas gaļas, kurai bija atšķirīgi marķējumi un iepakojums. Šī krava arī ir konfiscēta un notiek pārbaudes.

Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Vinets Veldre prognozēja, ka pēc minētajām pārbaudēm tiks ierosinātas vairākas administratīvās lietas gan pret uzņēmējiem, gan pret amatpersonām, jo pārbaužu laikā pie dienesta speciālistiem ieradušies gan Olaines policisti, gan ceļu policija, kas par notiekošo izrādīja pastiprinātu interesi.

Jau ziņots, ka otrdien iekšlietu ministrs Mareks Segliņš uzdeva Valsts policijas vadībai veikt dienesta izmeklēšanu par Olaines policijas pastiprināto interesi laikā, kad kādas firmas noliktavā Mārupes pagastā tika atklāta nelegālās gaļas glabātava, gan arī dažu citu likumsargu rīcība, kas sabiedrībai likusies aizdomīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!