Foto: LETA
Senāta Administratīvo lietu departaments 13. oktobrī tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīja savulaik tā dēvētajā Jūrmalgeitas krimināllietā notiesātā Germana Miluša pieteikumu par Latvijas iekšlietu ministra pērnā gada novembra lēmumu, ar kuru viņš iekļauts "melnajā sarakstā" jeb to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta.

Milušs apstrīdējis iekšlietu ministra Sanda Ģirģena 2020. gada 13. novembra lēmumu Nr.1-66/152-IP, un lūdzis to atcelt, liecina tiesas mājas lapā pieejamā informācija.

Kā portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas (AT) preses pārstāve Baiba Kataja, uz tiesas sēdi nebija ieradusies pieteicēja pārstāve.

Ņemot vērā to, ka pārstāvei par lietas izskatīšanas laiku bija paziņots, un, uzklausot pārējos procesa dalībniekus, Senāts nolēma turpināt lietas izskatīšanu bez pieteicēja pārstāves piedalīšanās.

Tiesas sēdē Iekšlietu ministrijas pārstāve lūdza pieteikumu noraidīt norādot, ka minētais lēmums ir pamatots un tas pieņemts, izvērtējot Valsts drošības dienesta atzinumu un ierobežojumu samērīgumu.

Arī Valsts drošības dienesta pārstāvis un prokurors lūdza pieteikumu par apstrīdētā lēmuma atcelšanu noraidīt.

Pasludinot atsevišķu tiesas sēdes daļu par slēgtu, tiesa iepazinās ar lietas materiāliem, tostarp drošības iestāžu atzinumiem, kas bija pārsūdzētā lēmuma pieņemšanas pamatā, kā arī iztaujāja Iekšlietu ministrijas un Valsts drošības dienesta pārstāvjus.

Tiesa pabeidza lietas izskatīšanu pēc būtības un noteica, ka spriedums lietā būs pieejams 2. novembrī, informēja Kataja.

Jau vēstīts, ka Zemgales rajona tiesa otrdien, 12. oktobrī, izbeidza tā dēvēto Jūrmalgeitas krimināllietu pret pēdējo vēl nenotiesāto tās dalībnieku Leonīdu Lasmani, kurš pirms vairākiem gadiem aizbēga no Latvijas, bet tagad atzīts par mirušu.

Aģentūra LETA vēsta, ka 2007. gadā Zemgales apgabaltiesa bijušo automašīnu BMW tirgotāju Milušu, bijušo Jūrmalas mēru Juri Hlevicki un toreizējo deputāta kandidātu Gvido Hariju Volbrugu atzina par vainīgiem kukuļa došanā toreizējam Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam ("Mūsu zeme"), lai viņš domes priekšsēdētāja vēlēšanās nobalsotu par Hlevicki.

Hlevickim un Milušam tika piemērots piecu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, Volbrugam – trīs gadu brīvības atņemšana nosacīti ar trīs gadu pārbaudes laiku.

Milušs uz pirmās instances tiesas sēdēm nāca paklausīgi, taču uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies.

Milušs tika izsludināts starptautiskā meklēšanā. Vēlāk izrādījās, ka Milušs dzīvo Krievijā un ir pieņēmis Krievijas pilsonību. Viņa sievas iemaksātā drošības nauda – 20 000 latu (28 457 eiro) tika ieskaitīta Valsts kasē.

2017.gadā Milušs tika aizturēts Larnakā, Kiprā, un Latvijas Ģenerālprokuratūra sāka kārtot formalitātes, lai panāktu viņa izdošanu un nogādāšanu Latvijā. Larnakas tiesa uzskatīja, ka līdz jautājuma izskatīšanai par Miluša izdošanu viņš nav jāapcietina un piemērojama drošības nauda, un viņš to izmantoja, ar jahtu aizmūkot no Kipras un atgriežoties Krievijā.

Savukārt 2019. gadā aģentūra LETA Tieslietu ministrijā uzzināja, ka Krievijas tiesas ir pieņēmušas gala lēmumu Miluša lietā, un tagad ne Latvijas tiesai, ne Tieslietu ministrijai vai Ģenerālprokuratūrai nav nekādu juridisku tiesību ietekmēt jau citas valsts jurisdikcijā esošas lietas izskatīšanu, tai skaitā pārsūdzēt otras valsts tiesas nolēmumu.

Ministrijā skaidroja, ka spriedums, ar kuru Milušs tika notiesāts, skaitās izpildīts un viņam nevar tikt piemēroti jebkādi liegumi, piemēram, ieceļošana Latvijā.

Hlevickis un Volbrugs sodu jau sen kā izcietuši. Volbrugs pirms vairākiem gadiem nomira.

Lietā bija apsūdzēts arī toreizējais partijas "Jaunais centrs" deputāta kandidāts Lasmanis. Viņš izvēlējās pazust nedaudz laicīgāk – pēc prokurores lūguma 2007. gada 29. janvārī tika nolemts krimināllietu sadalīt, atsevišķi izdalot Lasmaņa epizodes. Vēlāk "Interpola" Krievijas birojs sniedzis atbildi Latvijas tiesībsargājošām institūcijām, ka Lasmanis ir šķērsojis Igaunijas un Krievijas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!