Foto: DELFI
Policija nodevusi prokuratūrai krminālvajāšanas sākšanai lietu par vērienīgu suteneru bandu, lūdzot apsūdzēt 17 personas, informēja policija.

Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Narkotiku apkarošanas biroja (NAB) pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu un nodeva prokuratūrai kriminālprocesa materiālus - kopumā 13 sējumus. Policija lūgusi sākt kriminālvajāšanu par sutenerismu pret 17 Latvijas pilsoņiem.

Pērn 20. novembrī policijā uzsākts kriminālprocess par sutenerisma faktu - par tādas personas, kura nodarbojas ar prostitūciju, izmantošanu iedzīvošanās nolūkā, ja to izdarījusi organizēta grupa. Grupa organizējusi seksuālu pakalpojumu sniegšanu viesnīcās un pirtīs Rīgā, kā arī speciāli šim nolūkam labiekārtotā dzīvoklī Rīgā.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka 17 Latvijas pilsoņi vienojās par organizētas grupas izveidi, lai nodarbotos ar sutenerismu.

Grupas dalībnieki - 1960. gadā dzimušais O. un 1979. gadā dzimušais A. - vienojās organizēt bordeļa darbību gan īrētā dzīvoklī, gan arī vedot prostitūtas pie klientiem. Abas personas bija vienojušās par pienākumu sadali – abi veica gan šofera, gan dispečera, gan arī sutenera funkcijas. Iegūto peļņu abi dalīja uz pusēm.

Lai paplašinātu darbību, abas personas vienojās ar vairāku viesnīcu apsargiem, lai tie zvanītu uz viņu bordeļa tālruņa numuru, kad viesnīcas klients vēlētos saņemt prostitūtu pakalpojumus.

Tāpat O. savās noziedzīgajās darbībās iesaistīja viesnīcas administratori, kura pēc klienta pasūtījuma sazinājās ar uzturēto bordeli, lai piegādātu viesnīcas klientam prostitūtu, par to vēlāk saņemot atalgojumu.

2009.gada aprīlī O. Pārtrauca pildīt bordeļa šofera un dispečera pienākumus, un bordeļa darbībā tika iesaistīts 1982. gadā dzimušais D., kurš pildīja kā dispečera, tā šofera lomu. Iegūto peļņu D. piegādāja O, kurš līdz pat 2009.gada 17.decembrim turpināja veikt bordeļa organizatora pienākumus.

Prostitūcijā sievietes tika iesaistītas un noturētas, izmantojot savstarpējās materiālās izdevības principu. Izmeklēšanas laikā netika konstatēta vardarbība pret prostitūcijā iesaistītajām personām, vai to bezpalīdzības stāvokļa izmantošana.

Bordeļa darbības laikā prostitūtām tika piemērotas tikai finansiālas soda sankcijas, ja prostitūta noslēpa ienākumus no suteneriem.

Vienlaikus noskaidrots, ka personas O. un A. legalizēja noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus, iegādājoties un uz savu tuvinieku vārdiem reģistrējot dažādus nekustamos īpašumus.

Šogad 12.novembrī nolemts kriminālprocesu sadalīt, jo patlaban 1960. gadā dzimušais O. atrodas meklēšanā.

Par sutenerismu organizētā grupā Krimināllikumā paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Šogad Latvijā par sutenerismu uzsākti seši kriminālprocesi. Tajos par aizdomās turētajiem atzīta 21 persona - 16 vīrieši un 5 sievietes. 2009.gadā par sutenerisma organizēšanu aizturēta 31 persona, no tām 12 sievietes. Savukārt 2008.gadā par sutenerisma organizēšanu tika aizturētas 12 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!