Administratīvā apgabaltiesa otrdien nolēma izbeigt tiesvedību divās administratīvajās lietās, kas tika ierosinātas par seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvju apmētāšanu ar pārtikas precēm un izkārnījumiem pie Anglikāņu baznīcas šā gada jūlijā.
Abu lietu materiālus paredzēts nodot prokuratūrai kriminālprocesa uzsākšanai, apstiprināja tiesā. Līdz ar to tiesa apmierinājusi prokuratūras protestus par Centra rajona tiesas lēmumiem personas saukt pie administratīvās atbildības.

Par tiesas lēmumiem 30 dienu laikā no 20.oktobra būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzības Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

Protestos Ģenerālprokuratūras personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Juris Pēda norādīja, ka personu apmētāšana ar mēsliem daudzu cilvēku klātbūtnē ir rupja un acīm redzama necieņas izrādīšana pret sabiedrību.

Protestos bija lūgts atcelt pieņemtos lēmumus, izbeigt administratīvā pārkāpuma lietas un materiālus nodot Ģenerālprokuratūrai, lai sāktu kriminālprocesu.

Pirmdien tiesa izbeidza četras iepriekš uzsāktās lietas par pārkāpumiem saistībā ar "Rīgas praids 2006" aktivitātēm.

50 latu naudas sodu tiesa piemēroja Valerijam Kalmikovam, Aigaram Baikam, Andrejam Gvozdickim, savukārt Oļegam Beļakovam - 25 latu naudas sodu. Divos gadījumos tiesvedība tika izbeigta, jo netika konstatēti apsūdzēto pārkāpumi.

Viens no vīriešiem, kuram uzlikts 50 latu naudas sods, tiesai atzina, ka 22.jūlijā pie Anglikāņu baznīcas apmētājis seksuālo minoritāšu organizāciju pārstāvjus ar pārtikas precēm un izkārnījumiem un veltījis viņiem necenzētus vārdus.

Vīrietis apgalvoja, ka viņš to esot darījis, "lai aizsargātu sevi, savus bērnus un visu Latviju pret geju kultūru". Lai izskaidrotu savu darbību, viņš vēlējās citēt līdzpaņemto Bībeli, bet tiesnese norādīja, ka lieta ierosināta nevis par personas uzskatiem, bet gan par faktiskajām darbībām.

Persona, kurai piemērots 25 latu naudas sods, atzina, ka lietojusi vārdu "pederasts", bet, pēc viņa domām, tas neesot uzskatāms par necenzētu vārdu.

Sodītās personas, kuras tiesas sēdē runāja krieviski un, lai sekotu līdzi procesam, izmantoja tulka pakalpojumus, vairākkārt apgalvoja, ka esot Latvijas patrioti, tāpēc veikušas minētās darbības, līdz ar to neuzskata sevi par vainīgām.

Gadījumos, kad izbeigta tiesvedība, abas personas savu vainu neatzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!